O Sorosovi sa už rozhádali aj samotní Židia
26 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Kritika George Sorosa môže byť aj oprávnená, nie je výlučne iba prejavom antisemitizmu.


Osobnosti v hmotnostnej kategórii amerického miliardára Georgea Sorosa rozdeľujú spoločnosť: jedna časť ho zatracuje, druhá v ňom vidia spasiteľa. Nie je predsa možné, aby vplyvní Židia, ako je Soros, nemohli byť kritizovaní. Je ale treba opatrnosť, lebo niektoré tvrdenia o ňom sú falošné a naozaj antisemitské. V každom prípade si možno povzdychnúť - chudák Soros! Píšu lidovky.cz.

George Soros nedávno oslávil deväťdesiate narodeniny. O tomto americkom miliardárovi, ktorý sa narodil v Budapešti, a preslávil sa nielen ako drsný finančný špekulant, ale aj štedrý filantrop sponzorujúci najmä ľavicovo-liberálnych aktivistov a ľudsko-právne organizácie, v uplynulých týždňoch vyšlo mnoho komentárov.

Podobne sa na Sorosa, ktorý o sebe tvrdí, že nie je nábožensky založený, ani sionista, pozerajú Židia nielen v Izraeli, ale aj tí v diaspóre. Sorosa v politike aj v médiách obklopuje akési tabu. Tí, kto s jeho názormi a činmi súhlasia, akúkoľvek kritiku šmahom ruky označujú za prejav antisemitizmu a tí, ktorí ho kritizujú, si často nechcú pripustiť, že útoky na Sorosa sú mnohokrát vedené z protižidovských pozícií.

Deväťdesiatnik Soros o rizikách súčasného sveta, tentoraz v úlohe globálneho politológa
Ako Európa i celý svet sme momentálne v najhoršej kríze od konca druhej svetovej vojny, myslí si americký miliardár a filantrop pôvodom z Maďarska George Soros. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


O názoroch (skôr negatívnych) prominentných Židov hodnotiacich Sorosa pripravil reportáž americký server Jewish Telegraph Agency (JTA). Jedným z najhlasnejších kritikov je známy právnik z Chicaga Josh Kantrow - ako republikán nesúhlasí s tým, že Soros podporuje progresivistov a leje peniaze do pokladnice Demokratickej strany. Tiež s mu nepozdáva, že Soros kritizuje politiku Izraela a financuje tamojšie ľavicové organizácie. Advokát z Chicaga dokonca dal za pravdu autorovi článku, ktorý tvrdil, že za nezákonnosti v uliciach amerických veľkomiest môžu prokurátori, ktorých vraj platí Soros.

Niekto Sorosa haní a hovorí o ňom napríklad ako o nacistovi. Dnes stačí povedať meno Soros a hneď sa vynoria všetky antisemitské stereotypy. Kantrow dôrazne pripomína, že musíme byť opatrní, pretože niektoré tvrdenia o Sorosovi sú falošné a rýdzo antisemitské. "Keď hovorím v televízii či v rozhlase alebo keď píšem články, vždy dávam jasne najavo, ktoré Sorosovej názory a činy schvaľujem a ktoré nie," vyhlásil Kantrow, ale dodal, že musíme odmietnuť, keď niekto Sorosa haní a hovorí o ňom ako o nacistovi. Soros je podľa JTA kvôli svojmu antisionizmu nepopulárny aj u izraelských pravicových politikov. Dôvod? Miliardár patrí medzi najväčších finančných podporovateľov pokrokových a ľavicových organizácií.

Na druhej strane Soros stojí v centre takmer všetkých konšpiračných teórií, ktoré šíri krajná pravica. Údaje americkej mimovládnej organizácie Anti-Defamation League (Liga proti hanobeniu) hovoria, že tento rok na jar sa len za jeden deň objavilo na Twitteri až pol milióna negatívnych správ, kde figurovalo meno George Sorosa. Bývalý šéf ADL Abraham Foxman síce kedysi Sorosa tiež kritizoval, dnes však hovorí, že miliardár často čelí antisemitským útokom.

Demokrati sa posúvajú k extrémnej ľavici, pretože ich „vlastní Georg Soros“, tvrdí bývalý hovorca parlamentu
Demokratická strana sa naďalej radikálne unáša doľava a jej vedenie nikdy nebude vyvolávať militantné prvky, ako je Antifa, pretože je kontrolovaná miliardárskym ľavicovým Georgeom Sorosom, uviedol bývalý hovorca amerického domu Newt Gingrich,... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár


"Dnes stačí, že poviete meno Soros, a hneď sa vynoria všetky antisemitské stereotypy. Úspešne z neho spravili ikonu, teda našou úlohou je, aby sme ho bránili, pretože Soros nie je ikona, " povedal Foxman. Napriek tomu si mediálny expert Michiganskej univerzity Josh Pasek myslí, že nie je možné, aby vplyvní Židia, ako je Soros, nemohli byť kritizovaní. "Nie je pravda, že každý nesúhlas s niečím, kde sú dotknutí Židia, je automaticky antisemitským prejavom," tvrdí Pasek.

Medzi najznámejších kritikovi Sorosa patrí aj Yair Netanjahu, syn izraelského premiéra. Vlani obvinil miliardára, že ničí Izrael zvnútra, a označil ho za najväčšieho protiizraelského a protižidovského aktéra na svete. Sorosa nešetria ani niektorí ortodoxní rabíni. Vlani vypukol malý škandál, keď skupina ortodoxných rabínov v New Yorku poprela, že by kritiky na jeho adresu boli antisemitské.

Najvyšší súd blokuje financovanie mimovládnych organizácií podporovaných Sorosom kvôli absencií záväzku proti prostitúcii
Najvyšší súd USA odmietol federálne financovanie medzinárodným organizáciám boja proti AIDS miliardára a finančníka Georga Sorosa. Rozhodol, že ak chcú skupiny získať prístup k federálnym dotáciám, musia sa výslovne postaviť proti... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Mário Martinka


"Áno, Soros je súčasťou židovského národa, ale ideologicky ide priamo proti Izraelu a židovským záujmom," vyhlásil rabín Pesach Lerner. Sorosa systematicky kritizuje aj Americká sionistická organizácia (Zionist Organization of America).

"Keby som bol umelcom, namaľoval by som Sorosa ako človeka, ktorý vládne svetu. Ukážte mi, kedy bol terčom antisemitských útokov, a potom zmením názor. Neviem, že by ho niekto kritizoval, pretože je Žid, "vyhlásil predseda amerických sionistov Morton Klein. Kleinova slová ani nepotrebujú komentár. Chudák Soros!

Soros financuje ľavicové organizácie, ktoré majú za cieľ odstrániť prezidenta Donalda Trumpa
Ako súčasť série tajných videí odhaľujúcich ľavicové organizácie ako je napríklad aj Antifa, vydal Projekt Veritas videozáznam, na ktorom sú ľavicovo-demokratickí aktivisti, ktorí sa vychvaľujú financovaním od Georga Sorosa, informuje portál... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Marek Molnár