Na letisku v Helsinkách detekujú nakazených cestujúcich psi (video)
26 | 09 | 2020 I Ivan Brožík




Cestujúcim prilietajúcim na medzinárodné letisko v Helsinkách je ponúkaná alternatíva - namiesto klasických koronatestov oňuchanie psom.


Trvá to asi desať sekúnd.  Kontrolu na prítomnosť koronavírusu u cestujúcich vykonáva asi desať psov. Ide o pilotný program, ktorého cieľom je zistiť infekcie pomocou potu zhromaždeného na utierkach, použitých po utretí krku. Celá "operácia trvá nie viac ako minútu, píše portál lastampa.it.

Ak pes zistí čuchom prítomnosť vírusu, je cestujúci podrobený tradičnejším formám testovania. Podľa denníka Guardian Anna Hielm-Bjorkman z Helsinskej univerzity, ktorá na program dohliada, uviedla, že proces je „veľmi sľubný“ a „ak bude fungovať, môže sa ukázať ako dobrá metóda skríningu aj na iných miestach“, napríklad v nemocniciach, opatrovateľských domovoch alebo športových centrách.

V predbežných univerzitných testoch boli psi, ktoré sa predtým používali na detekciu chorôb ako je rakovina a cukrovka, schopné identifikovať vírus s takmer stopercentnou presnosťou, a to aj niekoľko dní predtým, ako sa u pacienta vyvinuli príznaky, píše ten istý zdroj.



Zdroj však na nešťastie neuvádza, ako dlho trvá taký výcvik psa.

AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku pribudlo 552 prípadov nákazy koronavírusom
V piatok pribudlo 552 prípadov nákazy koronavírusom. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | SITA