Irán aj napriek sankciám výrazne zvyšuje vývoz ropy
26 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Podľa nedávneho odhadu spoločnosti TankerTracker sa v auguste zvýšil vývoz ropy z Iránu aj napriek prísnym sankciám zo strany USA, informuje portál RT.


Podľa odhadov Irán zatiaľ v septembri vyviezol takmer 1,5 milióna barelov ropy za deň (bpd), informovala agentúra TankerTrackers pre agentúru Reuters, pričom by mohlo ísť o najvyššiu úroveň iránskeho vývozu za rok a pol.

Dve ďalšie firmy sledujúce tankery tiež zaznamenali v septembri nárast vývozu iránskej ropy, aj keď podľa agentúry Reuters nie toľko, ako zistil web TankerTrackers.com.

Odkedy USA v máji 2018 uvalili sankcie na iránsky ropný priemysel a vývoz, Islamská republika používa rôzne taktiky na prepravu surovej ropy do zahraničia bez toho, aby bola odhalená, a to aj prostredníctvom tankerov, ktoré vypínajú transpondéry alebo dokumentov uvádzajúcich, že ropa nepochádza z Iránu.

Japonsko bude hostiť olympijské hry v roku 2021 „ako dôkaz toho, že ľudstvo porazilo pandémiu"
Japonský premiér Jošihide Suga sľúbil, že na budúcich letných olympijských hrách v Tokiu preukáže svetový triumf nad Covid-19. Organizácii Spojených národov tak oznámil, že hry sa budú konať bezpečne po ročnom odklade, informuje portál... Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Iránsky minister ropného priemyslu Bijan Zanganeh uviedol tento týždeň, že "Amerika vedie vojnu proti Iránu bez krvi," pričom odkázal na sankcie na iránsku ropu.

Irán naďalej vyváža ropu v rozpore so sankciami USA. Zdá sa, že v poslednej dobe zvýšil svoj vývoz ropy aj napriek skutočnosti, že podľa oficiálnych údajov sú dodávky stále veľmi nízke.

Napríklad Čína, najväčší dovozca ropy na svete, podľa rôznych správ, mediálnych vyšetrovaní a spoločností zaoberajúcich sa sledovaním tankerov pravdepodobne prijíma z Iránu oveľa viac ropy, ako uvádzajú oficiálne čísla.

Palestína je "krvácajúcou ranou ľudstva", tvrdí Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil izraelskú vládu a jej spojencov z údajného zhoršovania situácie pri riešení prebiehajúcej humanitárnej krízy v Palestíne, uviedol portál RT. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Diana Zaťková