Štúdie ukazujú, že bývalé domáce pervitínové laboratóriá vypúšťajú do ovzdušia toxické chemikálie
25 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Vedci v Austrálii bijú na poplach po tom, čo v domoch, ktoré sa kedysi používali ako pervitínové laboratóriá, objavili znepokojujúce množstvá stôp po drogách, a to aj niekoľko rokov po ich predaji, informuje portál RT.


Potenciálne toxické chemikálie sa držia na povrchoch nábytku, odevov a kobercov, ako aj predmetov privezených do domácnosti, ako sú koberčeky, hračky, postele a následne sa vypúšťajú späť do vzduchu, po viac ako piatich rokoch od ukončenia predchádzajúcich drogových činností.

Štúdia, publikovaná v časopise Journal of expozície Science & Environmental Epidemiology, bola vykonaná výskumníkmi na Flinderskej univerzite v Austrálii. Vedci sa zamerali na dve rôzne bývalé domáce pervitínové laboratória v Austrálii.

Rodina s malými deťmi žila v jednom z domovov deväť rokov a hlásila sa, že im bolo zle počas celej doby ich pobytu, pričom u detí sa vyskytli zdravotné problémy a príznaky podobné astme, ťažkosti so spánkom a zmeny správania.

COVID zväčšil každú existujúcu nerovnosť
Najchudobnejšie krajiny sveta riskujú stratené desaťročie rozvoja, pokiaľ sa vodcovia rýchlo nepresmerujú, aby im pomohli spamätať sa z dopadu Covid-19, uviedla pre Guardian Melinda Gatesová. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Podľa austrálskych vedcov môže byť už 0,5 mikrogramu na 100 štvorcových cm (0,5 pg / 100 cm2) kontaminovaného povrchu škodlivých pre ľudské zdravie.

Zvyšky pervitínu nájdeného na povrchoch okolo celého domu dosiahli 12,6 pg / 100 cm2 a 4,7 pg / m3 vo vzduchu, alebo laicky povedané, v podobných koncentráciách ako tie, ktoré sa nachádzajú v aktívnych drogových laboratóriách v USA.

Vedci zistili, že samotné deti mohli vdýchnuť až 20 percent pervitínu, ktorý sa nachádzal v domácnosti.

Aby toho nebolo málo, v druhom dome, ktorý nebol testovaný priamo, ale namiesto toho boli skúmané predmety, vedci našli na oblečení a plyšových hračkách stopy pervitínu.

Nelegálni migranti kradnú a znásilňujú ženy, vyhlásila Ivana Trumpová
Bývalá manželka prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa (74) Ivana Trumpová (71), rodená Zelníčková, v aktuálnom rozhovore pre britskú televíznu stanicu ITV vyhlásila, že nelegálni migranti v Amerike kradnú a znásilňujú ženy, informuje portál i... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Aj keď boli predmety umiestnené v zapečatených vreciach, stále vypúšťali do vzduchu stopy pervitínu, čo v konečnom dôsledku spôsobovalo bolesti hlavy, dýchacie problémy a podráždenie pokožky.

Predchádzajúca štúdia z roku 2015 zistila, že každý člen austrálskej rodiny žijúci v bývalom dome pervitínového laboratória trpel zdravotnými problémami v dôsledku výparov a zvyškov pervitínu.

V tejto štúdii vzorky vlasov detí odhalili hladiny pervitínu ekvivalentné hladinám chronických dospelých užívateľov drog. „To naznačuje, že metamfetamín sa nerozkladá alebo neodstraňuje a neustále sa prenáša,“ uviedla výskumníčka Kirstin Rossová.

Štúdia zdôrazňuje, že kontaminácia pervitínových laboratórií trvá roky a rýchlo sa stáva novo sa objavujúcim problémom verejného zdravia na celom svete.

Von der Leyenová hrozí Poľsku opatreniami, pretože vytvorilo "zóny bez LGBT"
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zaútočila na poľskú vládu za to, že dovolila vytvorenie „zón bez LGBT“, a oznámila hroziace protiopatrenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár