Podnikatelia by ku gastrolístkom zaviedli ako alternatívu finančný príspevok, alebo by ich zrušili
25 | 09 | 2020 I SITA

Slovenskí podnikatelia by ku gastrolístkom zaviedli ako alternatívu finančný príspevok alebo by ich úplne zrušili. Tieto dve možnosti označilo v prieskume podnikateľských organizácii počas leta takmer 70 % respondentov.


Zhruba 37 % firiem je za zrušenie gastrolístkov a 33 % spoločností je za zavedenie finančného príspevku na stravu, ako alternatívy ku gastrolístkom. Informovalo o tom v piatok Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS). Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že pohľad stravovacích zariadení sa miere líši.

Okrem zrušenia gastrolístkov (40,7 %) alebo zavedenia finančného príspevku ako alternatívy (16,2 %), uvádzali tiež, umožnenie ich používania iba v stravovacích zariadeniach (23,6 %).

"Zároveň nám prieskum ukázal, že viac ako zmeny v gastrolístkoch, reštaurácie v čase koronakrízy trápi výška DPH, cena práce, pravidelne rastúce príplatky a byrokracia," povedal Ján Solík zo Združenia podnikateľov Slovenska.

Nebudem kandidovať na pozíciu generálneho prokurátora, tvrdí Lipšic
Advokát Daniel Lipšic nebude kandidovať na pozíciu generálneho prokurátora. Pôsobiť chce skôr v právnej praxi. Uviedol to v piatok na sociálnej sieti. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | TASR


Firmy podľa prieskumu platia emitentom pomerne vysoké poplatky. Väčšina respondentov z radov zamestnávateľov, ktorí nakupujú stravovacie poukážky pre svojich zamestnancov, uvádzala poplatok vo výške 1 až 3 %. Stravovacie zariadenia uvádzali poplatok za výkup vo väčšine prípadov v rozmedzí 3 až 5 %.

"Výsledky prieskumu ukazujú pomerne kritický pohľad firiem na súčasný systém fungovania stravovacích poukážok. Desiatky miliónov eur, ktoré nás súčasný systém ročne stojí, získava vďaka zákonom garantovanému podnikaniu malá skupina emitentov na úkor reštaurácií, stravníkov a zamestnávateľov," konštatoval Solík.

Realizátorom prieskumu boli Združenie podnikateľov Slovenska, Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, Slovak Business Agency a portál menucka.sk. Zber dát sa uskutočnil v priebehu mesiacov júl - august 2020 pomocou internetového dotazníka, ktorý vyplnilo 838 respondentov z radov malých a stredných podnikov.