O kom chcela a nemohla rozprávať Jankovská?
25 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

“Jankovská chcela prehovoriť o oligarchovi. Narazila.” píše sa v komentári Daga Daniša. A spomínajú sa aj iniciály “exministra”.


Monika Jankovská, stíhaná za manipulácie súdov v prospech Kočnera, drží vo väzbe protestnú hladovku. Zdá sa, že vie, prečo. Na možný, ba dokonca “skutočný” dôvod hladovky poukazuje komentár Daga Daniša na portáli aktuality.sk.

Jankovská podľa autora komentára tvrdí, že “úrady sústavne porušujú jej základné práva a slobody". Formálne uvádza tri dôvody hladovky: - "nové obvinenie vyšetrovateľa, tentokrát v kauze Fatima, kde mala ako trenčianska sudkyňa pomáhať skupine čongrádyovcov, - údajné porušovanie jej práv najvyššími ústavnými činiteľmi (ktorí jej prípad komentujú), - údajná šikana ministerky spravodlivosti Kolíkovej namierená proti obhajkyni Jankovskej (advokátku pri častých návštevách obvinenej zastupuje jej syn)”

Tu však prichádza najzaujímavejšia pasáž. “Skutočný dôvod hladovky Moniky Jankovskej je však jeden: jej núdzové plány sa celkom rozpadli. Jankovská pôvodne rátala s tým, že bude stíhaná len za nepriamu korupciu, kde by jej hrozil relatívne mierny trest. A hlavne – chcela byť stíhaná na slobode.”

Monika Jankovská je opäť v centre. Polícia zadržala jej svata Petra Vaska
Podľa portálu tvnoviny.sk má zadržanie Petra Vaska súvisieť s kauzou okolo trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka a bývalej štátnej tajomníčky za Smer, píšu tvnoviny.sk Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa autora komentára “na jar požiadala o stretnutie so šéfom NAKA Zurianom. Chcela vypovedať o jednom z oligarchov z pozadia Smeru a o jednom z ministrov Pellegriniho vlády. Vyzeralo to tak, že výmenou za čiastočnú spoluprácu chcela žiadať prepustenie z vyšetrovacej väzby. Podľa našich informácií mal byť spomínaným oligarchom M. V. a exministrom podnikateľ P. Ž. Čo chcela o týchto dvoch mužoch Jankovská povedať, nie je známe.”

Nastal však zvrat. “Prokurátorka Simonová totiž nedovolila, aby Jankovskú vo väzbe navštívil šéf NAKA. Navyše, jej pôvodné obvinenie prekvalifikovala z korupcie na zneužívanie právomoci verejného činiteľa, za čo jej hrozí podstatne vyšší trest.” A to nie je všetko - “v septembri vyšetrovateľ obvinil Jankovskú aj v staršej kauze Fatima, kde mala ako sudkyňa zobrať úplatok tri milióny korún. A v roku 2018 sa mala podieľať na zastrašovaní svedka (ktorý náhle odvolal výpoveď proti Jankovskej, v tom čase štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti).”

Jankovská chcela svedčiť proti oligarchovi a politikom, prokurátorka ju stopla (aktualizácia)
Väzobne stíhaná bývalá sudkyňa Monika Jankovská, ktorá bola spolu s ostatnými sudcami zadržaná v rámci policajnej akcie Búrka, chcela prehovoriť. Usvedčiť sa chystala oligarchu aj vysokopostavených politikov. Všetko sa zlomilo na rozhodnutí... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Z komentára, ktorý citujeme, sa vynára hneď niekoľko otázok: Ide o náhody? Ide o premyslený scenár? Je to “zúfalý pokus obvinenej dožadovať sa, aby ju brali vážne”? Aktuality.sk považujú “za chybu, že šéf NAKA nemohol hovoriť s Jankovskou. A zvážiť, či sú ponúkané informácie o oligarchovi a exministrovi cenné, alebo nie. Je predsa bežné, že obvinených, ktorí sú ochotní svedčiť o zločinoch z vyšších poschodí, nevypočúva len radový policajt, ale aj ľudia z vedenia NAKA.”

Komentár zvažuje aj takúto možnosť - “akoby tu bol tvrdý zásah zhora (alebo zboku), ktorý má umlčať Jankovskú; zastaviť pokusy o vyšetrovanie zločinov tých z vyššej váhovej kategórie a zúžiť stíhanie len na podvodníka Kočnera a jeho sieť.”

Môžeme sa iba domnievať, o čo vlastne ide. A to rozhodne na prospech očistného procesu spoločnosti nie je.

Jankovská vypovedala na NAKA, jej advokát nepotvrdil, že by sa chcela priznať
Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská bola v pondelok štyri hodiny na nitrianskej expozitúre Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | TASR