Rusko nevstúpi do žiadnej koalície vedenej USA proti Číne
24 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Rusko nevstúpi do žiadnej koalície proti Číne ani iným krajinám a považuje americké požiadavky na prinútenie Pekingu k jadrovým rozhovorom za nevhodné, ak sa nezúčastnia aj Londýn a Paríž, uviedol vyslanec Moskvy pre USA, informuje portál RT.


USA „propaguje protičínske myslenie“ a ich vzťahy s ázijsko-tichomorskými krajinami sú založené na podpore takéhoto prístupu, uviedol ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov v rozhovore pre japonský portál Nikkei Asia Review.

„Veríme, že pokusy USA vytvoriť protičínske spojenectvá po celom svete sú kontraproduktívne a predstavujú hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť a stabilitu,“ uviedol Antonov a dodal, že Rusko „sa nikdy nebude zúčastňovať na koalíciách proti tretím krajinám vrátane Číny.“



Zatiaľ čo Washington hovorí o „slobodnom a otvorenom indicko-tichomorskom prostredí“ s Japonskom, Austráliou a Indiou, iniciatíva nie je ani transparentná, ani inkluzívna, poznamenal Antonov. Namiesto stanovených noriem medzinárodného práva a existujúcich mnohostranných organizácií USA trvajú na „poriadku založenom na pravidlách“.

"Aké sú tieto pravidlá, kto ich vytvoril a kto s nimi súhlasil - to všetko zostáva nejasné," ďalej uviedol Antonov.

Trump tvrdí, že jeho prezidentská funkcia mu zničila spoločenský život
Kvôli práci v Bielom dome sa môžete cítiť osamelý, uviedol americký prezident Donald Trump počas predvolebného prejavu, pričom dodal, že starí priatelia sú od jeho nástupu do funkcie príliš formálni a nervózni, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Antonov tiež dodal, že možné pokračovanie obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom je „hrozbou pre globálnu ekonomiku“, a uviedol, že Rusko v prípade potreby rado využije svoje kontakty s oboma krajinami a svoje značné skúsenosti s riešením medzištátnych sporov na „vyváženie vzťahov“.

USA tlačia na Čínu, aby sa pripojila k procesu kontroly jadrových zbraní, čo podľa Antonova Rusko „nemôže podporovať“. Účasť Pekingu by mala byť dobrovoľná a založená na rešpektovaní legitímnych záujmov Pekingu, uviedol Antonov pre Nikkei.

Irán vyzýva svet, aby sa zjednotil proti "nezodpovednému počinu" USA
Irán v nedeľu vyzval zvyšok sveta, aby sa zjednotil proti Spojeným štátom po tom, čo Washington jednostranne vyhlásil, že sankcie Organizácie Spojených národov proti islamskej republike vstupujú znova do platnosti. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR