V Rusku uväznili vodcu kultu, ktorý tvrdí, že je reinkarnáciou Ježiša
23 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Bývalý dopravný dôstojník Sergej Torop, zvaný Vissarion, bol zatknutý počas špeciálnej operácie na Sibíri


Ruské úrady uskutočnili špeciálnu akciu na zatknutie bývalého policajného dopravného policajta, ktorý tvrdí, že je reinkarnáciou Ježiša a ktorý v posledných troch desaťročiach viedol kult v hĺbke Sibíri, theguardian.com.

Helikoptéry a ozbrojení dôstojníci zaútočili na komunity vedené Sergejom Toropom, známym jeho nasledovníkom ako Vissarion, a zatkli jeho a aj dvoch jeho pomocníkov. Ruský vyšetrovací výbor uviedol, že ho obviní z organizovania ilegálnej náboženskej organizácie. Tvrdí, že kult vymáhal peniaze od stúpencov a vystavoval ich emocionálnemu zneužívaniu.

Toropa (59) s dlhými šedivými vlasmi a bradou viedli maskované jednotky k vrtuľníku. Do operácie boli zapojení agenti z ruskej bezpečnostnej služby FSB, ako aj policajné a iné agentúry. Zadržaný bol aj Vadim Redkin, bývalý bubeník zo sovietskej éry, ktorý je známy ako pravá ruka Vissariona, spolu s ďalším pobočníkom Vladimirom Vedernikovom.

Amerike farebná revolúcia nehrozí! Nemajú americké veľvyslanectvo, žartoval Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí zároveň podotkol, že v každom vtipe je i kúsok pravdy. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Torop, ktorý v roku 1989 stratil miesto dopravného dôstojníka, tvrdil, že zažil „prebudenie“, keď sa sovietsky režim začal rúcať. V roku 1991 založil hnutie, ktoré je v súčasnosti známe ako Cirkev posledného zákona. Niekoľko tisíc nasledovníkov žije v odľahlých osadách v Krasnojarskej oblasti na Sibíri. Konvertiti pochádzajú z celého Ruska, ale je možné naraziť aj na pútnikov zo zahraničia. "Nie som Boh." A je chybou vidieť Ježiša ako Boha. Ale ja som živé slovo Boha otca. Všetko, čo Boh chce povedať, hovorí cezo mňa, “povedal Vissarion pre Guardian v roku 2002.

Ruské médiá informovali, že podľa pôvodnej ideológie kultu, Vissarion tvrdil, že Ježiš bdie nad ľuďmi z obežnej dráhy blízko Zeme a Panna Mária „riadi Rusko“, neskôr sa však sám vyhlásil za Ježiša. V jeho komúne sa mieša výber obradov vyvodzovaných z pravoslávneho kresťanstva s environmentálnymi nariadeniami a sériou ďalších pravidiel.

Tretia ruská vakcína proti Covid-19 dostala zelenú, aby mohla zahájiť klinické testovania na 3 000 dobrovoľníkoch
Ruské ministerstvo zdravotníctva požehnalo ďalšej domácej vakcíne proti koronavírusom, ktorá bola založená na umelo oslabenom alebo „zabitom“ víruse, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Vegánstvo je povinné a v komúne je zakázaná peňažná výmena. Nasledovníci nosia strohé oblečenie a počítajú roky od roku 1961, roku narodenia Vissariona, zatiaľ čo Vianoce boli nahradené sviatkom 14. januára, jeho narodeninami.

Nie je jasné, čo sa stane s učeníkmi po zatknutí ich vodcu a nie je ani jasné, prečo sa úrady rozhodli zasiahnuť až teraz. Oficiálna ruská pravoslávna cirkev túto skupinu už dávno odsúdila, úradníci však do veľkej miery nechali veriacich na pokoji. Niektoré ruské médiá informovali, že komunita sa zapojila do sporu s miestnymi obchodnými záujmami.

Blížia sa temnejšie dni. Nastal čas brať sezónnu depresiu vážne (Rhiannon Lucy Cosslettová)
Komentár Rhiannon Lucy Cosslettovej (The Guardian) Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Mário Martinka