USA prišli s novou ponukou na dohodu o kontrole zbraní, pričom dúfajú, že ju Rusko neodmietne
23 | 09 | 2020 I Marek Molnár

USA poskytli Rusku ponuku, o ktorej dúfajú, že ju neodmietne - buď prijmú novú dohodu o kontrole zbraní vrátane neobmedzenia zbraní NATO v Európe alebo sa budú zaoberať modernizovaným americkým jadrovým arzenálom na jeho prahu, informuje portál RT.


Po vlaňajšom jednostrannom odstúpení USA od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) zostáva zmluva New START z roku 2011 jedinou platnou dohodou o kontrole zbraní medzi Moskvou a Washingtonom. Vyprší však vo februári a rokovania o jej nahradení zostávajú na mŕtvom bode.

Podľa amerického špeciálneho prezidentského vyslanca pre kontrolu zbraní Marshalla Billingslea, ktorý prehovoril s ruským denníkom Kommersant, USA teraz tvrdia, že chcú dohodu New START predĺžiť o necelých päť rokov.

Pokiaľ však ide o vytvorenie novej dohody, Washington má určité požiadavky. Prvou z týchto požiadaviek je, aby sa Čína zúčastnila na tejto dohode. Rusko to teoreticky neodmieta, ale trvá na tom, že ak bude do hry zapojená Čína, mala by byť aj Británia a Francúzsko.

Trump tvrdí, že jeho prezidentská funkcia mu zničila spoločenský život
Kvôli práci v Bielom dome sa môžete cítiť osamelý, uviedol americký prezident Donald Trump počas predvolebného prejavu, pričom dodal, že starí priatelia sú od jeho nástupu do funkcie príliš formálni a nervózni, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Myslíme si, že je potrebné osobitne spomenúť Čínu," povedal Billingslea pre denník Kommersant. "Naše stanovisko je také, že keď hovoríme o budúcej zmluve, mali by sme mať na pamäti trojstrannú zmluvu." Billingslea dodal, že Washington nebude mať dohodu s Veľkou Britániou a Francúzskom, pretože ani „aktívne nevyvíjajú a nerozmýšľajú“ nad jadrovou zbraňou v rovnakom rozsahu ako Čína. Na druhej strane Peking zasa odmietol pristúpiť k takejto zmluve.

Rusko tiež tlačilo na USA, aby obmedzili svoj jadrový arzenál v Európe, ale Billingslea uviedol, že to nie je možné. "Sme určite pripravení hovoriť s Ruskom o NATO a o našich zárukách jadrového zastrašovania," uviedol. "Ale nebudeme odstraňovať jadrové zbrane zo žiadneho z úložísk."

Medzi ďalšie dôležité body patrí otázka taktických rakiet, o ktorej ruskí predstavitelia v minulosti odmietli diskutovať, a ruská inšpekcia amerických taktických zbraní. V tomto druhom bode Billingslea uviedol, že USA sú „určite pripravené o tom diskutovať“ s Moskvou.

Ak Moskva odmietne súčasné požiadavky, Billingslea vydal varovanie: „Ak Rusko neprijme, potom sa po opätovnom zvolení Trumpa požiadavky sprísnia.“

Prieskum ukázal, že väčšina Rusov uprednostňuje vysokú životnú úroveň a mier pred štatútom superveľmoci
Viac ako tretina (37%) Rusov si myslí, že ich krajina je stále superveľmocou, a iba 31% si myslí, že je dôležité mať takéto postavenie. Tieto údaje vyplývajú to z nového prieskumu o prístupe verejnosti k postaveniu vo svete, informuje portál... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár