„Obama bol školák, keď sme začali s nadzvukovými experimentmi,“ tvrdí ruský raketový inžinier
23 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Tvorca ruského nadzvukového klzáku Avangard sa vysmial tvrdeniu Donalda Trumpa, že Rusko ukradlo túto technológiu Obamovej administratíve, pričom uviedol, že nadzvukové experimenty sa v krajine začali dávno pred jeho prezidentovaním, informuje portál RT.


"Barack Obama sa stal prezidentom USA v roku 2009. Naše experimenty s týmto typom arzenálu sa začali už v sovietskych časoch, keď bol Obama ešte tínedžer," vyhlásil Gerbert Jefremov, uznávaný inžinier, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri navrhovaní najnovších ruských raketových systémov, vrátane kĺzavého vozidla Avangard, informoval portál Rossiyskaya Gazeta.

"Bol to ešte školák, keď sme už experimentovali s nadzvukovou technológiou," dodal 87-ročný dizajnér.

Záver, ktorý je možné vyvodiť z Jefremovových slov, je, že ruskí vedci začali vyvíjať nadzvukové technológie niekedy v rokoch 1974 až 1981 - keď bol exprezident Obama ešte len tínedžer.

Poplach v Číne: V továrni na vakcíny prepukla ďalšia nákaza. Tisícky ľudí je infikovaných!
V čínskej továrni na vakcíny, kde zoonóza vypukla, malo doteraz 3 000 ľudí pozitívny test na infekčnú chorobu brucelózu. Dôvod hromadnej infekcie bol pravdepodobne únik spôsobený expirovaným dezinfekčným prostriedkom, píše na svojom webe portál... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


A ich práca nebola márna, pretože minulý rok sa ruský Avangard stal prvou nadzvukovou zbraňou, ktorú postavila akákoľvek armáda na svete. Medzi ďalší hardvér krajiny, ktorý je schopný cestovať viacnásobne rýchlejšie ako rýchlosť zvuku, patria napríklad riadená strela Kinzhal (Dagger) a protilodná strela Zircon, ktorá teraz prechádza testami.

Vladimir Putin uviedol, že bezkonkurenčné nadzvukové zbrane zmenili status quo v prospech Ruska. Krajina po dobe studenej vojny bojovala s USA čo sa týka vojenskej technológie, ale „teraz sú za nami a snažia sa dobehnúť náskok,“ upozornil prezident.

Jeho americký náprotivok Donald Trump však počas nedávneho predvolebného zhromaždenia v Minnesote trval na tom, že Rusko bolo schopné postaviť svoju „super nadzvukovú raketu“ iba preto, že „tieto informácie ukradlo od Obamovej administratívy.“

Tvrdenia neboli podložené žiadnymi dôkazmi. Trump tiež dodal, že USA majú vlastnú nadzvukovú raketu, ktorá je údajne „oveľa rýchlejšia“ ako tá ruská.

Ruský jadrový gigant Rosatom má v pláne do roku 2030 ovládnuť 10% svetového trhu s lítiom
Uranium One, jednotka ruskej štátnej firmy pre jadrovú energiu Rosatom, plánuje začať produkovať lítium do roku 2023, pričom do roku 2030 chce ovládnuť 9 až 10% svetového trhu, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Marek Molnár