Neuveríte, aké choroby trápia ľudí na Južnej Morave. Covid-19 to ale isto nie je
23 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Koronavírus v súčasnosti riešia takmer všetky krajiny na svete, hygienikov a ľudí na Južnej Morave ale zrejme oveľa viac trápi niečo iné. Čísla z nemocníc v tamojšom regióne poľa portálu blesk.cz ukazujú, že je to najmä svrab, chrípka a čierny kašeľ.


Hygienikov na južnej Morave trápia tento rok oveľa viac počty ľudí nakazených salmonelózou, kliešťovou encefalitídou, ale aj čiernym kašľom alebo svrabom než aktuálna situácia súvisiaca s pandémiou Covid-19.
Tieto choroby porážajú Covid-19

„S príchodom koronavírusu ostatné infekčné choroby zo sveta rozhodne nezmizli,“ povedala Blesku krajská epidemiologička Renata Ciupek, ktorá ešte zdôraznila, že denne riešia opatrenia u množstva ďalších závažných chorôb.“

Na južnej Morave, ktorá má spolu 1,2 milióna obyvateľov, žije desatina ľudí celej Českej republiky, kraj tak môže byť pre ňu modelovým príkladom. Od začiatku roka až doteraz bolo na južnej Moravy viac ako 6-tisíc pacientov s infekčnými chorobami. Tí majú podľa lekárov rovnaký, ba veľakrát i vyšší potenciál šírenia ako obávaný covid-19.

Tretia ruská vakcína proti Covid-19 dostala zelenú, aby mohla zahájiť klinické testovania na 3 000 dobrovoľníkoch
Ruské ministerstvo zdravotníctva požehnalo ďalšej domácej vakcíne proti koronavírusom, ktorá bola založená na umelo oslabenom alebo „zabitom“ víruse, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Marek Molnár


„Registrujeme 1 100 prípadov salmonelózy, z ktorých hospitalizovaných na infekčných oddeleniach muselo byť 118 ľudí,“ uviedla Renata Ciupek a dodala: „K tomu máme viac ako 2 000 prípadov ďalších črevných infekcií.“ Podľa nej epidemiologov však trápi aj niektoré ďalšie infekčné choroby. „Evidujeme 71 prípadov ochorenia kliešťovou encefalitídou a všetci takto chorí museli ležať na infekčných klinikách,“ zdôraznila Ciupek.
Zaujímavé čísla infekčných chorôb

K infekčným chorobám, napádajúcim ľudí v kraji, priradila epidemioložka aj 95 prípadov čierneho kašľa, 171 ochorení svrabom a vyše 200 prípadov závažného priebehu chrípky s nutnosťou hospitalizáciou. V súvislosti s pandémiou korony zaznamenali hygienici na južnej Morave od začiatku roka až doteraz 3 061 pozitívne testovaných ľudí. Úplne sa vyliečilo 2 112 ľudí. „Zomrelo 32 ľudí, v priemernom veku 80 rokov,“ prezradila Blesku Ciupek dosť zaujímavé čísla.

Upozornila pritom, že s narastajúcimi testovacími kapacitami narastá logicky aj počet zachytených pozitívnych prípadov. „Títo ľudia ale nie sú vždy chorí,“ zdôraznila hygienička s tým, že testovacie centrá sú zahltené najmä ľuďmi bez príznakov Covid-19.
Korona má teraz ľahší priebeh

Oproti jarným mesiacom je podľa hygienikov teraz výrazne nižší počet ľudí s nutnosťou hospitalizácie. „Jednoznačne totiž prevažujú prípady s príznakmi miernej respiračnej infekcie alebo sú úplne bezpríznakové,“ opísala pre Blesk aktuálnu situáciu krajská hygienička. Kým bolo podľa nej v apríli na infekčných oddeleniach juhomoravských nemocníc hospitalizovaných 40 pacientov, čo bolo 18% všetkých prípadov, v septembri je to podľa Ciupek doteraz 50 ľudí, čo znamená 3,6% všetkých prípadov.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/19/hroza-krasna-barborka-%e2%80%a0-24-zomrela-po-banalnej-operacii-pitva-odhalila-krutu-pravdu/

V karanténe je na južnej Morave aktuálne 900 ľudí. „Výskyt jednotlivých pozitívnych nálezov sme zaznamenali v 38 školách vo všetkých okresoch. Karantény sa týkajú jednotlivých spolužiakov v triede, v kolektívoch základných a stredných škôl najviac v rozsahu triedy.“ pridáva hygienička.
S Covid-19 je iba 49 pacientov

V pondelok ležalo v juhomoravských nemocniciach, z ktorých tri sú aj štátom určenými špecializovanými centrami pre liečenie covid-pacientov, spolu 49 ľudí. „Celkovo u nás leží 33 pacientov s Covid-19,“ povedal Blesku hovorca FN Brno Pavel Zara. Na klinike u sv. Anny v Brne ležali traja chorí, v Znojme tiež traja ľudia a v Kyjove bolo desať pozitívnych ľudí na Covid-19.

Riaditelia ministra Krajčiho rozvášnili personál nemocníc. Po Poprade sa búria aj v Košiciach
Zdá sa, že to neboli najvhodnejší adepti. Keď minister zdravotníctva Marek Krajči pred zhruba štvrť rokom vymenil riaditeľov v takmer všetkých našich štátnych nemocniciach určite nečakal, že na jeseň bude musieť riešiť vážne vzbury personálu proti... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V ťažkom stave je z toho podľa zistení Blesku päť ľudí, dvaja pacienti ležali na ARO vo FN v Brne-Bohuniciach a traja na klinike u sv. Anny v Brne, pričom jeden z nich je na mimotelovom obehu. „Všetci ostatní chorí z južnej Moravy ležia na bežných oddeleniach infekčných kliník,“ skonštatoval hovorca nemocníc.
Zosnulí mali kombinácie iných chorôb

Chorí, ktorí ležia v juhomoravských nemocniciach sa zisteným Covid-19 ale trpia v drvivej väčšine kombináciami iných ochorení. Z analýz, ktoré poskytli lekári z kliník Ústavu zdravotníckych informácií, a tiež štatistiky vyplýva, že pacienti, ktorí sú evidovaní ako zosnulí v súvislosti s covid-19, trpeli srdcovými problémami, cukrovkou, vysokým tlakom a zhubným novotvarom.

„Najmä v situáciách, keď sa jedná o úmrtie pacienta s Covid-19 s radom ďalších ochorení, môže byť úmrtie človeka hodnotené ako dôsledok inej príčiny. Covid-19 potom môže byť iba diagnózou, ktorá k úmrtiu prispela, priamo ho však nespôsobila,“ zdôrazňuje ÚZIS. Ten svoje dáta opiera o Národný zdravotnícky systém, ktorý disponuje ako jediný v SR relevantnými dátami.

Šokujúci stav v popradskej nemocnici. Nakazení koronavírusom sú oddelení iba igelitom!
O tom, aký nebezpečný je COVID-19 počúvame s každej strany a potvrdzujú to aj počty nakazených a mŕtvych. O to desivejšie vyznievajú informácie od zamestnancov popradskej nemocnice, ktorý ich prezradili denníku Nový Čas. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.