Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v utorok nebude zasadať, tvrdí Dostál
22 | 09 | 2020 I TASR

Zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií v utorok nebude. Na sociálnej sieti to uviedol člen výboru Ondrej Dostál (SaS), novinárom to tiež potvrdil expredseda tohto výboru Richard Raši (nezaradený). Členovia výboru sa majú zaoberať aj podnetom týkajúcim sa využívania kaštieľa vo Vinosadoch poslancom Robertom Ficom (Smer-SD).


Poslanci minulý týždeň odvolali Rašiho z postu šéfa výboru, keďže odišiel z klubu Smeru-SD. Za nového predsedu výboru je navrhnutý poslanec Boris Susko (Smer-SD), ktorého ešte plénum nevolilo.

Dostál tvrdí, že keďže Raši nepoveril žiadneho z podpredsedov výboru, aby ho zastupoval, je podľa neho "z hľadiska rokovacieho poriadku jemne sporné, či niektorý z podpredsedov môže viesť výbor".

Raši tvrdí, že tým, že ho odvolali, do doby vymenovania nového predsedu znefunkčnili poslanci výbor. "Zákon hovorí o tom, že podpredseda môže viesť výbor vtedy, keď je predseda neprítomný a poverí ho. Tým, že má odvolali, predseda neexistuje. V čase prítomnosti predseda podpredsedu poveriť nemôže," priblížil Raši s tým, že nemohol poveriť podpredsedu, keďže bol prítomný a následne ho odvolali. Raši dodal, že okrem konaní voči Ficovi sa mal výbor zaoberať aj konaniami voči podpredsedovi parlamentu Gáborovi Grendelovi či poslancovi Jozefovi Pročkovi (obaja OĽANO).

Kožuch chcel ísť z basy von. Sudca jeho verzii o primitívnom podvode neuveril
Niekdajší šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch je už niekoľko mesiacov vo väzbe. Zrejme mu tam je už dlho, a tak sa chcel dostať na slobodu, sudca však, podľa portálu aktuality.sk, jeho verzii o primitívnom podvode neuveril a... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


"Keďže nový predseda výboru by mal byť zvolený už dnes po 17.00 h a na zajtra o 12.30 h je plánované ďalšie zasadnutie výboru, časť členov výboru sa z dnešného zasadnutia ospravedlnila, v dôsledku čoho by bol dnešný výbor neuznášaniaschopný, preto sa neuskutoční," priblížil v tejto súvislosti Dostál.

Fico mal výboru doručiť stanovisko s vysvetlením, ako prebehla odplata za využívanie kaštieľa vo Vinosadoch. Výboru zaslal list, v ktorom podľa Dostála okrem iného vysvetľuje, že poslancovi neprikazuje žiaden zákon povinnosť vyjadrovať sa k otázkam, ktoré kladie súkromná nadácia.

Podnet podala Nadácia Zastavme korupciu. Domnieva sa, že pobyt mohol byť neoprávneným darom. Šéf Smeru-SD mal predložiť všetky argumenty a dôkazy, aby podanie nadácie vyvrátil. Ficovi má hroziť sankcia vo výške 12 platov, pričom neexistuje možnosť zníženia sankcie.