Stanú sa Čechy „Talianskom“ druhej vlny?
22 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

V Čechách zomrel prvý lekár na koronavírus, pribúda nakazených zdravotníkov i pacientov v nemocniciach. Niektorí odborníci začínajú mať obavy. Biológ Flegr dokonca predpovedá kolaps českého zdravotníctva už v krátkom čase.


Epidémia v Čechách v posledných dňoch eskaluje, upozornil portál tvnova.cz. Minulú stredu denný nárast prvýkrát prekročil hranicu 2-tisíc prípadov a vo štvrtok až 3-tisíc. Drvivá väčšina sa nakazila v Českej republike. Portál zároveň uvádza, že vysoký počet odhalených nákaz súvisí so zvýšeným množstvom testov. Absolútny rekord tu dosiahli vo štvrtok, keď ich laboratória vykonali až 22-tisíc.

Počet hospitalizovaných sa k pondelku držal na čísle 503, z nich 87 je na umelej pľúcnej ventilácii alebo mimotelovej podpore životných funkcií. Celkovo s chorobou COVID-19 aktuálne zápasí viac ako 24-tisíc ľudí. Podľa informácií ČT24, v súvislosti s koronavírusom doteraz zomrelo už 521 pacientov.

Novým českým ministrom zdravotníctva bude Roman Prymula
Premiér Andrej Babiš navrhol na post nového šéfa ministerstva zdravotníctva Romana Prymulu. Podľa portálu novinky.cz, prezident Českej republiky Miloš Zeman s tým súhlasí a vymenovať do funkcie by ho mal ešte dnes. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


V krajine zomrel aj prvý lekár s novým koronavírusom, 68-ročný ambulantný špecialista, uviedol portál novinky.cz. Podľa informácií Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky počet nakazených zdravotníkov stúpa. Zatiaľ čo pred mesiacom boli len štyria infikovaní lekári, dnes ich je už 259. Aktuálne je tiež nakazených 433 zdravotných sestier a z choroby COVID-19 sa lieči ďalších 146 ostatných zdravotníkov.

Hovorca Českej lekárskej spoločnosti Michal Sojka uviedol, že požadovali, aby sa opatrenia neuvoľňovali a aby boli zdravotníci chránení. Dnes už bývalý minister Adam Vojtěch síce na začiatku júla vydal nariadenie, aby sa rúška v zdravotníckych zariadeniach nosili, ale krátko na to bolo zmenené tak, aby platilo len pre lôžkové zariadenia.

Na zhoršujúcu sa situáciu upozornil vo svojom komentári aj kardiológ Peter Widimský. Česká republika podľa neho stojí na prahu katastrofickej situácie, nemocnice sa začínajú plniť pacientmi s ochorením COVID-19. „Politici nám stále tvrdia, že lôžok i dýchacích prístrojov je dosť, ale to platí dnes, možno i zajtra, ale pokiaľ sa neurobia ešte omnoho razantnejšie opatrenia pre zhromažďovanie a pohyb osôb, tak najneskôr v novembri budú všetky nemocnice v ČR kolabovať pod náporom covidových zápalov pľúc,“ uvádza profesor Widimský.

Česi opäť zvažujú núdzový stav
Český minister zdravotníctva nevylučuje, že opäť navrhne núdzový stav, aby mohli zaviesť prísnejšie opatrenia. Uvažovať o tom budú, pokiaľ sa reprodukčné číslo priblíži k dvom, píše portál seznamzpravy.cz. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Každý odporca rúšok je podľa jeho názoru bezohľadný sebec. Ich zmysluplnosť potvrdzuje aj česká skúsenosť. Kým na jar ich všetci disciplinovane nosili a boli vzorom pre celý svet, v lete ich zahodili, čo sa prejavilo na zhoršení epidemiologickej situácie. „Na jar sme boli najlepší v EÚ, dnes sme so Španielskom a Francúzskom najhorší,“ píše ďalej. Aby krajina nemusela nastúpiť na cestu „vojenskej medicíny“, čiže liečenia v "bojových podmienkach", považuje za jediné riešenie osobnú disciplínu, opatrnosť a maximálnu ohľaduplnosť.

Pozitívne to nevidí ani Jaroslav Flegr, český profesor ekológie a evolučný biológ. Pre portál hnonline.sk dokonca uviedol, že už budúci týždeň české zdravotníctvo skolabuje. „A práve tí najväčší odporcovia rúšok niekde zalezú a budú sa báť. Musíme si to vyžrať až do konca,“ povedal Flegr. Zároveň zaprial Slovákom, aby dopadli lepšie. Česko je vraj príkladom toho, čo sa môže stať, keď sa podceňujú schopnosti exponenciálnej funkcie.

Vážnosť potvrdzujú aj posledné čísla Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC), ktoré podľa portálu topky.sk hovoria o tom, že horšie je na tom už len Španielsko.

S koronavírusom sa musíme naučiť žiť aspoň do jari, hovorí epidemiológ
Epidemiológ Rastislav Maďar bol počas prvej vlny koronavírusu v Čechách jednou z hlavných tvárí boja proti pandémii. V auguste sa kvôli návrhu na sprísnenie opatrení stal terčom kritiky, dnes mu však dávajú za pravdu. V rozhovore pre portál... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Natália Sollárová