Riaditelia ministra Krajčiho rozvášnili personál nemocníc. Po Poprade sa búria aj v Košiciach
22 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zdá sa, že to neboli najvhodnejší adepti. Keď minister zdravotníctva Marek Krajči pred zhruba štvrť rokom vymenil riaditeľov v takmer všetkých našich štátnych nemocniciach určite nečakal, že na jeseň bude musieť riešiť vážne vzbury personálu proti nim. Ako prví sa vzopreli v Poprade, teraz v Košiciach.


Niekoľkodňovú vzburu vo svojej nemocnici, počas ktorej podalo výpovede 15 lekár a viac ako 500 zamestnancov podpísalo petíciu proti novému riaditeľovi sa Anton Hanuším rozhodol rezignovať na svoju funkciu v popradskej nemocnici a v pondelok požiadal ministra o uvoľnenie z nej. Marek Krajči jeho žiadosti vyhovel.

„Mne je to ľúto, lebo zámery mal veľmi dobré a prišiel na množstvo problémov, ktoré táto nemocnica má, a začal ich aj veľmi dobre riešiť. Prišiel aj na množstvo nekalých biznisov. Škoda, že sme nemohli dotiahnuť mnohé veci ďalej. Rozumiem však, že tlak je veľký, únosnosť situácie by sa už veľmi ťažko dala udržať, preto budem žiadosť o odvolanie akceptovať,“ vysvetlil pre médiá minister zdravotníctva.
Z veľkých plánov nie je nič

Nový riaditeľ mal pred svojím nástupom do funkcie veľké a smelé plány, lenže tie po nátlaku zo strany viacerých zamestnancov už nezrealizuje. „Na to, aby ste mohli robiť zmeny, si musíte získať ľudí. To sa mne, bohužiaľ, nepodarilo, čo ma mrzí.

Vzbura v popradskej nemocnici! Na odchode preč z nej je až pätnásť lekárov
Situácia v popradskej nemocnici by sa dala prirovnať k hrncu s vriacou vodou. Minister zdravotníctva do nej dosadil nového riaditeľa iba v polovici júna a už to v nej poriadne vrie. Voči nemu sa totiž postavila väčšina zamestnancov, ktorí dokonca... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Je jasné, že v tejto situácii sa nedá pokračovať, pretože zamestnancov musíte mať na svojej strane, a to ja nemám,“ zhrnul svoje pocity odchádzajúci riaditeľ popradskej nemocnice. Krajči na margo jeho odstúpenia uviedol, že vo štvrtok 24.9. poprosí dozornú radu, aby sa zaoberala tým, koho navrhne do vedenia nemocnice.

V petícii zamestnanci nemocnice v Poprave nežiadali iba odchod generálneho riaditeľa, ale aj členky predstavenstva. Zároveň chceli aj Hanušímov odchod z postu predsedu asociácie nemocníc, aby nemal možnosť zasahovať do práce krízovej komisie. Avizovali, že pokiaľ nebudú naplnené ich požiadavky, všetci sú pripravení podať hromadné výpovede.
Ďalšia „nemocničná“ vzbura

Vo funkcii generálneho riaditeľa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura tiež nie je ešte ani tri mesiace i Vladimír Grešš, a aj proti nemu sa už v nemocnici búri časť personálu, ktorý rovnako spísal petíciu. Grešš mal funkciu zastávať len dočasne, a to do riadneho výberového konania, ktoré by, podľa webového portálu sme.sk, malo byť v novembri.

Tragédia v popradskej nemocnici. Len 7-ročné dievčatko vypadlo z okna
Mimoriadnu tragédiu spôsobil pád dieťaťa z ôsmeho poschodia. Dievčatko pád z veľkej výšky neprežilo! Agneska bola na mieste mŕtva, informujú tvnoviny.. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Zdravotníkom pracujúcim v nemocnici sa však nepáči, že šéf nemocnice ignoruje ich požiadavky, týkajúce sa zdravotnej starostlivosti, a tvrdia, že sa k nim správa arogantne. I oni plánujú petíciu zaslať ministrovi Krajčimu a premiérovi Matovičovi.
Žiadajú oživenie nemocnice

„Predovšetkým, my, lekári, nie sme vypočutí v našich akútnych potrebách. Na CPO (Centrálnom prijímacom oddelení, pozn. red.) ordinuje jediný lekár. Neprijímame dostatočné opatrenia v súvislosti s druhou vlnou koronavírusu. Ing. Grešš nesleduje potreby nemocnice, kliník a oddelení, vystupuje arogantne, nekompromisne a neekonomicky sledujúc vlastné zámery,“ píše sa v petícii, ktorej text má denník SME k dispozícii.

Petíciu zatiaľ podpísali prevažnej miere najmä lekári, ktorí ministra a premiéra žiadajú, aby „vykonali všetky potrebné kroky na obnovenie a oživenie fungovania nemocnice“. Podľa jednej z lekárok odchádzajú z nemocnice kapacity a na koronavírus sa nepripravuje. Z viac ako 3000 zamestnancov nemocnice ju zatiaľ podpísalo vyše tristo.
V minulosti ekonóm arcibiskupstva

Lekárom sa nepáči ani to, že Grešš prijíma množstvo ľudí do administratívy. Kancelárie chce urobiť aj na mieste, kde bola donedávna lekáreň Dr. Max z portfólia finančnej skupiny Penta. Lekárka tvrdí, že riaditeľ „mal zriadiť nemocničnú lekáreň“. Oproti budove, v ktorej sídli riaditeľstvo nemocnice, je lekáreň Adonai, ktorej majiteľkou je Greššova manželka Elena.

Priemerná exekučná zrážka z dôchodkov dosahuje viac ako 58 eur
Najväčšie exekučné zrážky z dôchodku mali k 31. augustu tohto roka poberatelia starobných dôchodkov, vyplácaných v súbehu s vdoveckých. Priemerná zrážka z ich dôchodku z dôvodu exekúcie predstavovala 101,74 eura. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | SITA


Košická univerzitná nemocnica patrí priamo pod ministerstvo, a tak nového generálneho riaditeľa vymenoval priamo minister. Médiá si však podľa denníka SME pri jeho vymenovaní všimli najmä to, že v minulosti pôsobil ako ekonóm košického arcibiskupstva. Svojou prezentáciou viery sa v médiách zviditeľnil aj Krajčí.
Vystriedal klan okolo Pašku

Nemocnica však mala ešte pred nástupom Grešša iné neduhy. Prinajmenšom posledných 14 rokov bola v područí dnes už nebohého podpredsedu Smeru Pavla Pašku a jeho ľudí. Paška podľa sme.sk bol za vlád Smeru považovaný za najmocnejšieho muža v slovenskom zdravotníctve.

V nemocnici pracovala Paškova manželka Jana aj synovec Branislav, ktorý bol aj trestne stíhaný za predražené ultrazvuky. Dokonca aj Greššov predchodca Milan Maďar patril medzi riaditeľov spojených s Paškovcami. Bol spolužiakom Jany Paškovej zo špecializovaného štúdia na Slovenskej zdravotníckej univerzite, ktorého absolventi majú titul Master of Public Health (MPH).
Ministerstvo o petícii nevie

Zaujímavé je, že o petícii v nemocnici jej vedenie nevie. „Nemáme informáciu o petícii a nevieme, čo je jej obsahom,“ reagoval na otázku SME výkonný riaditeľ nemocnice Martin Paulo. S nespokojnými zamestnancami je vedenie podľa Paula pripravené diskutovať, „ak majú záujem chod nemocnice zlepšovať“. Informáciu nespokojných zdravotníkov o prijímaní približne 30 nových ľudí potvrdil aj výkonný riaditeľ.

Grešš tak podľa neho urobil „pre potreby zefektívnenia chodu a reštrukturalizácie nemocnice v súlade s finančným plánom nemocnice, ktorý bol aj schválený na ministerstvom zdravotníctva“. Rovnako ako vedenie nemocnice ani Ministerstvo zdravotníctva o petícii nevie. Zaoberať sa ňou bude, keď im ju zamestnanci nemocnice pošlú.

Poplach v Číne: V továrni na vakcíny prepukla ďalšia nákaza. Tisícky ľudí je infikovaných!
V čínskej továrni na vakcíny, kde zoonóza vypukla, malo doteraz 3 000 ľudí pozitívny test na infekčnú chorobu brucelózu. Dôvod hromadnej infekcie bol pravdepodobne únik spôsobený expirovaným dezinfekčným prostriedkom, píše na svojom webe portál... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.