Babiš mal mimoriadny prejav k národu, uvoľnenie opatrení bola chyba
22 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Český premiér Andrej Babiš sa kvôli zhoršujúcej epidemiologickej situácii v krajine mimoriadne prihovoril národu cez obrazovky. Jeho prejav v pondelok večer odvysielali televízne stanice a streamoval ho aj cez sociálne siete.


„Po krásnom lete začína jeseň a my sa opäť nachádzame vo veľmi zložitej situácii. Epidémia je späť, bohužiaľ. Čísla nákazy závratne rastú,“ začal reč český premiér. Scenáre ďalšieho vývoja ho značne znepokojili. Občanov svojej krajiny vyzval k súdržnosti a dodržiavaniu pravidiel.

Zároveň priznal, že upustenie od nosenia rúšok počas leta bola chyba. „Vtedy sme tých opatrení mali všetci až po krk, všetci sme sa chceli voľne nadýchnuť a užiť si leto tak, ako sme boli zvyknutí,“ uviedol premiér. „Aj ja som sa nechal uniesť nastupujúcim letom a atmosférou v spoločnosti. To bola chyba, ktorú nechcem zopakovať,“ povedal Babiš.

Stanú sa Čechy „Talianskom“ druhej vlny?
V Čechách zomrel prvý lekár na koronavírus, pribúda nakazených zdravotníkov i pacientov v nemocniciach. Niektorí odborníci začínajú mať obavy. Biológ Flegr dokonca predpovedá kolaps českého zdravotníctva už v krátkom čase. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


„Ako ale vidíme okolo seba a každý deň čítame v médiách a na sociálnych sieťach, naša spoločnosť je rozdelená. Sú tu ľudia, ktorí nosia rúška a podporujú všetky opatrenia a potom sú tu ľudia, ktorí považujú vírus za obyčajnú chrípku,“ uviedol premiér.

„Počul som, že nenosením rúšok chcú niektorí občania vyjadriť protest proti vláde a vládnym opatreniam, týmto ľuďom by som chcel odkázať, tie rúška nenosíte kvôli Babišovi, Vojtěchovi alebo Prymulovi, ale kvôli vašim rodičom a prarodičom a kvôli vašim blízkym,“ vysvetľoval Babiš. „Teraz už vážne nejde o politiku, nikto nechce nikoho z plezíru obmedzovať. Rúška neohrozujú slobodu a demokraciu, ale ich nenosenie ohrozuje životy“.

Vo vystúpení pokračoval s tým, že sám videl prípady, keď ľudia nerešpektovali ani základné pokyny. „Nosenie rúška nie je to o slobode jednotlivca, ale o osobnom pohodlí. Áno, je to otravné a nie veľmi príjemné, ale zachraňuje to naše životy,“ povedal ďalej Babiš. Ako predseda vlády nechce dopustiť, aby mali milióny nakazených a tisíce mŕtvych.

Česi opäť zvažujú núdzový stav
Český minister zdravotníctva nevylučuje, že opäť navrhne núdzový stav, aby mohli zaviesť prísnejšie opatrenia. Uvažovať o tom budú, pokiaľ sa reprodukčné číslo priblíži k dvom, píše portál seznamzpravy.cz. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Situáciu vo verejnom priestore podľa neho presne vystihuje jeden komentár, ktorý čítal na sociálnych sieťach, podľa ktorého je „takmer každý teraz epidemiológ“. Polopravdy a omyly však šíria aj niektorí lekári, ktorí nie sú epidemiológmi a svojimi výrokmi potom mätú ostatných, dodal Babiš.

„Pokiaľ nám niekto dáva za vzor Švédsko, ktoré má rovnaký počet obyvateľov ako Česká republika, tak by som rád uviedol, že Švédsko išlo cestou premorenia, čo vyústilo v to, že tam celkovo zomrelo 5865 ľudí s covidom, 11-krát viac ako u nás. Taktiež tam majú zakázané všetky kultúrne akcie nad 50 ľudí,“ povedal s tým, že opatrenia sú tam dnes prísnejšie ako v Čechách.

„Je jasné, že sa opatrenia mnohým ľuďom nepáčia a páčiť nebudú, ale musíme ich teraz dodržiavať,“ vyzval k jednotnosti a prízvukoval, že vláda už nechce vypnúť ekonomiku tak ako na jar. „Je to ťažké rozhodovanie, ale snažíme sa nájsť rovnováhu medzi ochranou zdravia našich ľudí a našou ekonomikou,“ povedal.

Covid-19 sa šíri medzi českými zdravotníkmi. Nakazili sa už stovky lekárov a sestier
Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky ČR zverejnil údaje o počte nakazených zdravotníkov ochorením Covid-19. Z dostupných dát bohužiaľ vyplýva, že chorobe podľahol už aj lekár a zdravotná sestra, informuje portál Nova. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


„Je mi ľúto neustálych sporov, útokov či obviňovania. Poďme to teraz na chvíľu nechať tak, čas na skladanie účtov zase príde,“ apeloval ďalej premiér s tým, „situácia je vážna, ale viem, že to zvládneme“, pretože v ťažkých chvíľach sa český národ vždy dokázal zomknúť. „Koronavírus sme porazili raz, porazíme ho i druhýkrát. Verím, že to zvládneme znovu,“ vyslovil s nádejou.

Vo vystúpení tiež poďakoval všetkým ľuďom, ktorí sa do boja s epidémiou zapojili. Rovnako aj bývalému ministrovi zdravotníctva Adamovi Vojtěchovi, ktorý v pondelok na svoju funkciu rezignoval. „Je to slušný, poctivý a veľmi pracovitý človek, ktorého som si kedysi priviedol na ministerstvo financií a v podstate si ho vychoval, takže mám k nemu špeciálny vzťah,“ prezradil Babiš.

Český minister zdravotníctva rezignoval
Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie dnes český minister zdravotníctva rezignoval na svoju funkciu. Adam Vojtěch bude ďalej poslancom a bude sa venovať oblasti zdravotníctva, informovali Hospodářske noviny. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Podľa neho Vojtěch do politiky priniesol slušnosť a úctu a je presvedčený, že raz bude vnímaný ako najlepší minister zdravotníctva, pretože v rezorte urobil viac práce ako väčšina jeho predchodcov.

„Teraz ide o to, či dokážeme rešpektovať, že tu žijeme všetci spoločne. Každý sám si musí odpovedať na otázku, či je ochotný obetovať niečo zo svojho pohodlia pre ostatných. Poďme si teraz všetci povedať, či nám stojí za to, že na základe našej neochoty dočasne zmeniť svoje správanie, niekto iný, pokojne aj náš blízky, zomrie,“ uviedol v závere prejavu. Podľa Babiša to dokážu zvládnu len spoločne.

Novým českým ministrom zdravotníctva bude Roman Prymula
Premiér Andrej Babiš navrhol na post nového šéfa ministerstva zdravotníctva Romana Prymulu. Podľa portálu novinky.cz, prezident Českej republiky Miloš Zeman s tým súhlasí a vymenovať do funkcie by ho mal ešte dnes. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová