Američania mali talent v diplomacii, ale stratili ho, poznamenal Lavrov
22 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Americká diplomacia sa mení na zákerné umenie vymáhať požiadavky a ultimáta, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, pretože USA sa snažia obnoviť sankcie proti Iránu podľa dohody z roku 2015, ktorá už právne neplatí, informuje portál RT.


Dôvody Washingtonu týkajúce sa navrátenia sankcií OSN proti Iránu vyzerajú „vtipne“, pretože väčšina členov Rady bezpečnosti OSN (13 z 15) nepodporuje aktiváciu sankčného mechanizmu, uviedol ruský minister zahraničia v exkluzívnom rozhovore pre spravodajský kanál Al Arabiya.

Rada „jasne uviedla, že neexistuje žiadny právny stav ani morálne dôvody pre čokoľvek, čo by sa týkalo sankcii, a všetky protichodné vyhlásenia sú neplatné,“ pripomenul prítomným. Otázka týchto sankcii necháva Washington na uzde aj s jeho najbližšími spojencami.

V nedeľu predtým traja európski signatári iránskej dohody - Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo - uviedli, že návrat sankcií nebude mať nijaký právny účinok.

USA hrajú s Kurdmi v Sýrii "bezohľadné hry", tvrdí Lavrov
USA uskutočňujú „veľmi bezohľadné“ kroky v Sýrii a riskujú výbuch celého Blízkeho východu, tvrdí Lavrov Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Trumpova administratíva však aj naďalej trvá na tom, že Washington má teraz oprávnenie zamerať sa na každú krajinu, ktorá porušuje „znovu uložené“ sankcie. Pre Lavrova je to z hľadiska chápania kvality diplomacie USA zrejmé.

"Američania, bohužiaľ, stratili akýkoľvek talent v diplomacii. Predtým mali vynikajúcich odborníkov, ale teraz zahraničná politika jedine kladie dopyt, či už diskutuje o Iráne, alebo o čomkoľvek inom," ďalej poznamenal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Ak ich náprotivok nesúhlasí a odmietne sa k veci postaviť , „dajú ultimátum, stanovia termín a potom uložia sankcie.“

V sobotu sa Washington pokúsil vrátiť rozsiahle sankcie OSN proti Teheránu a trval na tom, že koná v rámci práva, ako pôvodná strana spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), paktu z roku 2015, ktorý Irán uzavrel s hlavnými svetovými mocnosťami. USA opustili dohodu v roku 2018 na základe rozhodnutia prezidenta Donalda Trumpa.

Trump tvrdí, že jeho prezidentská funkcia mu zničila spoločenský život
Kvôli práci v Bielom dome sa môžete cítiť osamelý, uviedol americký prezident Donald Trump počas predvolebného prejavu, pričom dodal, že starí priatelia sú od jeho nástupu do funkcie príliš formálni a nervózni, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár