V jeseni treba ísť spať skôr
21 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič

Podľa ruskej lekárky Iriny Jarcevovej nie je ani tak dôležité spať určitý počet hodín, ako zaspať čo najskôr.Uviedol portál Business-gazeta.ru.


Ak chcete byť zdravý a čulý i na jeseň, treba zmeniť svoje „spánkové vzorce“. Radí ruská lekárka a terapeutka Irina Jarcevová. Podľa nej treba upraviť čas zaspávania skrátenej dĺžke denného svetla.


Ako uviedla, ideálne by sme mali spať asi osem hodín denne. Dôležité je, aby sme spali po tme. V jeseni je teda treba ísť spať skôr, keďže sa skôr stmieva.


„Treba sa naučiť ísť spať o deviatej až desiatej večer. Jeseň je totiž najťažšie obdobie. Hlavne október, november a december, keď sa veľmi skoro stmieva. Je preto dôležité ísť spať o deviatej alebo desiatej hodine. Je potrebné si na to zvyknúť. Potom nebudete mať problém ráno vstávať o šiestej či siedmej,“ vysvetlila lekárka.


Podľa Jarcevovej je správny spánkový režim zárukou zdravia, vysokej pracovnej výkonnosti a vyrovnaného nervového systému i počas jesene. Zdôrazňuje, že nie je ani tak dôležité spať určitý počet hodín, ako zaspať čo najskôr.


„Ľudia si mylne myslia, že hlavné je spať aspoň osem hodín denne. Že ak si posunú okamih zaspávania na jednu či tretiu hodinu v noci, stačí následne len dospať zaužívaných osem hodín. Tak to ale nefunguje,“ uzavrela Jarcevová.


Blížia sa temnejšie dni. Nastal čas brať sezónnu depresiu vážne (Rhiannon Lucy Cosslettová)
Komentár Rhiannon Lucy Cosslettovej (The Guardian) Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Mário Martinka