Ultraortodoxní Židia podpálili smetný kôš počas protestov v Izraeli (VIDEO)
21 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Ultraortodoxní demonštranti vyšli do ulíc vo viacerých izraelských mestách, aby vyjadrili svoj hnev nad rozhodnutím vlády zaviesť druhú celoštátnu izoláciu, ktorá pretína s oslavami židovského Nového roka, informuje portál RT.


Obyvatelia Jeruzalema a Bnei Braku sa v nedeľu zhromaždili proti prísnej trojtýždňovej karanténe, ktorá sa začala v predvečer Roš hašana. Opatrenia údajne zavedené na zastavenie šírenia koronavírusu zakazujú Izraelčanom cestovať viac ako jeden kilometer od svojich domovov - obmedzenie, ktoré rozčúlilo mnohých, ktorí plánovali osláviť židovský sviatok s rodinou.

V meste Bnei Brak demonštranti pochodovali ulicami a podpálili smetný kôš. Niektorí z demonštrantov údajne označili políciu za „nacistov“. Orgány činné v trestnom konaní zatkli jednu osobu pre údajné narušenie verejného poriadku, informovali miestne médiá.

Popredný člen lokálnej ultraortodoxnej komunity povedal pre Times of Israel, že „protest má vyjadriť pocit bolesti tvárou v tvár deštruktívnym následkom blokády, ktoré poškodzujú náboženské inštitúcie, ekonomiku a blahobyt obyvateľov.“



Stovky ľudí protestovali aj v ultraortodoxnej štvrti Jeruzalema.

Niekoľko tisíc demonštrantov sa v nedeľu večer zhromaždilo aj pred domom predsedu vlády Benjamina Netanjahua. Jedna osoba bola zatknutá po tom, čo údajne šoférovala svoje auto smerom k policajnej barikáde.



Trump tvrdí, že jeho prezidentská funkcia mu zničila spoločenský život
Kvôli práci v Bielom dome sa môžete cítiť osamelý, uviedol americký prezident Donald Trump počas predvolebného prejavu, pričom dodal, že starí priatelia sú od jeho nástupu do funkcie príliš formálni a nervózni, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár