Rusko posilňuje armádu na Ďalekom Východe
21 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval, že vzhľadom na rastúce napätie v regióne Ďalekého Východu tu Rusko zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť. Správu priniesol portál Breitbart.


Webová stránka ruského ministerstva obrany citovala Šojgua, podľa ktorého Rusko vysiela sily na svoj Ďaleký východ z dôvodu rastúceho napätia vo „východnom strategickom smere“, uviedla vo štvrtok agentúra Reuters. Ruský Ďaleký Východ zdieľa významné hranice zo všetkých strán - s Čínou a Severnou Kóreou na juhu, s Japonskom cez námorné hranice na juhovýchod a s USA cez námorné hranice na severovýchod.

Šojgu nezverejnil, o aké nové regionálne hrozby ide, ani to, kde konkrétne budú pridelené ďalšie jednotky. Uviedol, že ministerstvo obrany dodá pre Ďaleký Východ „500 kusov nového a modernizovaného vybavenia“ okrem „niektorých vylepšení severnej flotily ruského námorníctva“, uvádza sa v správe.

Vojna medzi Tureckom a Gréckom o východné Stredomorie pokračuje napriek tzv. ústretovému kroku Ankary
20 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa vyjadril k nárastu počtu vojakov na Ďalekom Východe, čím voľne naznačil, že mocnosti mimo regiónu prijali určité opatrenia, ktoré vzbudili znepokojenie Ruska. Rovnako ako Šojgu nešpecifikoval žiadne konkrétne krajiny ani konflikty. "Všetky tieto údajné kroky zahraničných mocností samozrejme neprispievajú k stabilite v tomto regióne," uviedol Peskov.

Podľa správy je v posledných týždňoch ruský Ďaleký Východ dejiskom „jedného z najdlhšie trvajúcich protivládnych protestných hnutí za dve desaťročia pri moci ruského prezidenta Vladimira Putina“. Dňa 8. augusta sa tisíce ľudí zhromaždilo v hlavnom meste Ďalekého Východu Chabarovsk neďaleko čínskych hraníc, aby protestovalo proti zatknutiu guvernéra regiónu Sergeja Furgala zo dňa 9. júla pre podozrenie z účasti na niekoľkých vraždách.

Po jeho zadržaní bol Furgal kremelskými úradmi okamžite prevezený do Moskvy. Obyvatelia Chabarovska odvtedy pravidelne protestujú proti obvineniam proti Furgalovi a požadujú, aby bol vrátený pred súd na Ďaleký Východ.

S koronavírusom sa musíme naučiť žiť aspoň do jari, hovorí epidemiológ
Epidemiológ Rastislav Maďar bol počas prvej vlny koronavírusu v Čechách jednou z hlavných tvárí boja proti pandémii. V auguste sa kvôli návrhu na sprísnenie opatrení stal terčom kritiky, dnes mu však dávajú za pravdu. V rozhovore pre portál... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Natália Sollárová