Prvé dojmy: Snímka Karel je príbeh človeka, o ktorom nám celý život klamali
21 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Od detstva sme boli vychovávaní v presvedčení, že Karel Gott (†80) je nesmrteľný. Lenže on nebol. Zomrel po dlhej, ťažkej chorobe. A je na každom divákovi, či u toho chce byť vďaka filmu Karel prítomný a túto pravdu si natvrdo pripomenúť a uvedomiť, píše portál Blesk.


Celovečerný dokument Olgy Malířovej Špátovej (36) Karel je intímny portrét úspešného speváka, ale rovnako tak je svedectvom o odchode slabnúceho a vyčerpaného muža, aké by nebolo ľahké sledovať u kohokoľvek, nemusí to byť apriori Karel Gott.

Hneď spočiatku sa spevák dozvedá o prognóze a časovom rámci, aký mu choroba vymerala, a prakticky celý dvojhodinový film potom, s odskokmi do minulosti, pojednáva o tom, ako sa s tým on a jeho rodina vyrovnávajú a pripravujú sa na najhoršie.

http://www.hlavnydennik.sk/2020/09/02/karel-gott-%e2%80%a080-na-platne-richard-krajco-nieco-prezradil-a-poslal-odkaz-aj-ivane/

Na človeka z toho dýcha smútok. Sem tam príjemne nostalgický, to keď spomína na zlatú éru alebo sa stretáva so starými priateľmi. Tvorcovia dôsledne pracujú s exkluzívnymi, vzácnymi a súkromnými archívnymi materiálmi, ktoré sú vskutku dychberúce.

Avšak často je tu tiež smútok boľavý pri srdci. Gott chce žiť, vystupovať, radovať sa so svojou rodinou, ale zároveň si je vedomý blížiaceho sa konca, stráca silu, sluch, hlas... Intenzitu emócií bude každý divák vnímať podľa toho, ako blízky, respektíve fanúšikovský vzťah k Majstrovi mal.



V niektorých momentoch dvojhodinovú snímku, ktorá však utečie ako voda, možno až príliš tlačia na pílu a žmýkajú slzy z divákov.

Možno by stálo za to ubrať trochu pátosu a pridať viac Gottovho nadhľadu, vtipov, glos, poznámok, ktoré doslova chrlil, a ktoré celý film výrazne odľahčujú. V týchto okamihoch sa vám totiž aj v ťažkých situáciách na perách objaví úsmev. A to by si Karel asi prial najviac...