Pokračuje pojednávanie s predsedom ĽSNS v kauze kontroverzných šekov
21 | 09 | 2020 I TASR

Pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze kontroverzných šekov.


Kotleba sa na proces dostavil v sprievode svojich obhajcov - Ondreja Mularčíka a Tomáša Rosinu. Naposledy naplánovaný proces na 8. septembra bol zrušený. A to z dôvodu, že obžalovaný požiadal o ospravedlnenie neúčasti, pretože sa nachádzal v karanténe pre nový koronavírus po tom, ako sa vrátil z Čiernej Hory.

Predtým pojednávania brzdil fakt, že sa súdny spis v kauze šekov nachádzal na pôde Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý rozhodoval o námietke zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. NS SR námietku napokon zamietol a pojednávanie tak naďalej môže viesť Sabová. V prípade sa konalo koncom marca a na začiatku júna.

Na Slovensko prichádzajú slúžiť prví americkí vojaci
Vojaci americkej armády budú od 1. októbra slúžiť v posádke v Martine. Mali by byť maximálne štyria a na našom území budú pôsobiť v rámci spolupráce Ozbrojených síl SR a USA pri výcviku spôsobilostí v oblasti civilno-vojenskej spolupráce CIMIC a... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.

Na otvorení hlavného pojednávania samosudkyňa Sabová uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšej kvalifikácie. Ak sa k nej v prípade uznania viny prikloní, hrozilo by mu až osem rokov väzenia.