Ochrancovia divokých zvierat odchytili krokodíla veľkého ako auto
21 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Tomu sa povie parádny úlovok. Na obľúbenom turistickom mieste totiž chytili takmer 4,5 metrového krokodíla morského. Píše o tom austrálsky ABC News.


Ochranárom divokých zvierat sa v austrálskom Severnom teritóriu v posledný augustový piatok podaril naozaj kapitálny úlovok. Až 350 kg vážiaceho a 4,5 m dlhého krokodíla chytili v parku Flora River v blízkosti mesta Katherine. O jeho mohutnosti svedčí aj fakt, že končatinu mal dvakrát väčšiu ako ľudská dlaň a bol dlhý ako auto.

Viacerí ochranári si vraj na podobný úlovok v tejto oblasti ešte nepamätajú. Zajatého jedinca previezli na krokodíliu farmu, kde bude súčasťou šľachtiteľského programu. Tam tiež takéto veľké krokodíly, na rozdiel od tých vo voľnej prírode, možno zabiť pre mäso aj kožu.
Najväčší za ostatné roky

Ochranári tvrdia, že mohutný krokodíl, ktorý bol odchytený v prírodnom parku Flora River, asi 120 km juhozápadne od Katherine, je najväčší, aký v rieke Flora chytili za posledných asi 10 rokov. „Turisti často chodia k rieke v oblasti, kde sa nachádzal,“ uviedol pre austrálsku televíziu ABC ABC John Burke strážca divokej prírody Katherine.

 

Burke tiež zdôraznil, že je dôležité, aby boli ľudia v okolí vodných tokov s výskytom krokodílov opatrní. „S oteplením počasia sa totiž krokodíly stávajú aktívnymi. V období párenia sa samice presúvajú k rieke, kde si hľadajú najmä veľkých samcov,“ povedal ďalej Burke. Miestni strážcovia chytili asi 55 km od mesta Katherine v rieke približne týždeň predtým krokodíla dlhého 3,3 m.

„Každých pár rokov chytíme krokodíla veľkého až asi 4,5 až 4,7 m, priemerná dĺžka krokodílov, ktoré v rieke Katherine chytíme, je ale väčšinou 3,6 m,“ dodal Burke.

Každého krokodílieho „obra“ po odchytení musia zvážiť a zistiť, či je v dobrej kondícii, potom je prevezený na farmu kde bude použitý ako chovný materiál. Strážcovia divočiny z Katherine premiestnili pred tromi rokmi z blízkosti rieky Katherine až 23 veľkých krokodílov.