Každý 12. vysokoškolák študujúci na Slovensku pochádza zo zahraničia
21 | 09 | 2020 I TASR

Každý 12. vysokoškolák študujúci na Slovensku pochádza zo zahraničia, tvrdí to analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Uviedla to v súvislosti so začiatkom zimného semestra akademického roka 2020/2021.


V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a s ňou súvisiacimi obmedzeniami bude začiatok výučby aj pre vzdelávacie inštitúcie iné. Na univerzitách, na rozdiel od základných či stredných škôl, študujú vo väčšej miere študenti zo zahraničia, a to vrátane rizikových krajín.

"Až osem percent vysokoškolákov študujúcich na Slovensku pochádza zo zahraničia. Tento podiel z roka na rok zaznamenáva nárast," uviedla analytička. V roku 2013 bol podiel zahraničných študentov nižší ako päť percent. Študentky z tohto počtu predstavujú 56 percent. Vyplynulo to z údajov Eurostatu za rok 2018.

"Zo všetkých zahraničných študentov, ktorí navštevujú univerzity či vysoké školy na Slovensku, pochádza až 90 percent z Európy. V prípade ďalších deviatich percent ide o študentov z Ázie," poznamenala analytička. Študenti z ostatných kontinentov študujú na Slovensku podľa údajov Eurostatu v minimálnych počtoch. Spomedzi európskych krajín pochádzajú študenti najčastejšie zo susednej Českej republiky.

Na Slovensko prichádzajú slúžiť prví americkí vojaci
Vojaci americkej armády budú od 1. októbra slúžiť v posádke v Martine. Mali by byť maximálne štyria a na našom území budú pôsobiť v rámci spolupráce Ozbrojených síl SR a USA pri výcviku spôsobilostí v oblasti civilno-vojenskej spolupráce CIMIC a... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Zo všetkých študentov zo zahraničia tvoria 30 percent. Nasledujú študenti z Ukrajiny s podielom 18 percent. V prípade študentov z Nemecka a Srbska ide o podiely na úrovni šiestich percent. Zo všetkých zahraničných vysokoškolákov sú mladí Poliaci a Nóri zastúpení podielom na úrovni piatich percent. Podiely študentov z Maďarska a Grécka predstavujú podľa údajov Eurostatu štyri percentá.

Podľa údajov Štatistického úradu SR na vysokých školách na Slovensku študuje približne 105.000 študentov vrátane doktorandov. Z toho približne 94.000 študentov má slovenské štátne občianstvo a približne 11.000 študentov pochádza zo zahraničia.

Mnohí Slováci sa po ukončení strednej školy rozhodnú pre vysokoškolské štúdium v zahraničí. Najčastejšie pritom ich kroky vedú do susednej Českej republiky. Vysokoškoláci pochádzajúci zo Slovenska študujú, hoci v menšej miere, aj v Maďarsku, Dánsku, Luxembursku, Rakúsku či vo Veľkej Británii.

Slovákmi vyvíjaná vakcína proti COVID-19 má zatiaľ dobré výsledky
Špeciálny tím vedcov vyvinul nový typ vakcíny, ktorá v laboratóriách zatiaľ preukázala dobré výsledky. Portál tvnoviny.sk informoval, že doteraz neboli zistené ani žiadne nežiaduce vedľajšie účinky. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová