Facebooku hrozí protimonopolná žaloba
21 | 09 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Len vlani pristúpil Facebook na vyrovnanie s Americkou Federálnou komisiou pre obchod (FTC), teraz mu zas hrozí protimonopolná žaloba. Známe osobnosti dokonca vyzývajú na jeho bojkotovanie, informuje na svojom portáli Frankfurter Allgemeine Zeitung..


Spoločnosť Facebook bude zrejme čeliť žalobe. Podľa Wall Street Journal Americká Federálna komisia pre obchod pravdepodobne do konca roka podá žalobu na túto sociálnu sieť. Úrady vedú vyšetrovanie už asi rok. Skúmajú, či nezneužil svoje postavenie na trhu, aby sa vyhol hospodárskej súťaži. O podaní žaloby sa zatiaľ definitívne ešte nerozhodlo,

Facebook mal už v minulosti do činenia s FTC. Minulý rok tento medzinárodný internetový koncern totiž súhlasil s finančným vyrovnaním vo výške päť miliárd dolárov, keď išlo o škandál s údajmi. Teraz má na krku porušenie protimonopolného zákona, a nie je v tom sám. FTC a americké ministerstvo spravodlivosti sa zamerali aj na Google, Apple a Amazon.

Mainstream šíril hoaxy. Informácie o Matovičovej manželke neboli pravdou
Už niekoľko dní ťahajú slovenské médiá tému "milióny Matovičovej manželky" v súvislosti so spoločnosťou Arca. Celá správa sa však ukázala nepravdivá, bez overených faktov a s podsunutým zmyslom o zákulisnej manipulácii s výberom vkladov. Mainstream... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa medializovaných informácií sa ministerstvo spravodlivosti dokonca chystá  podať protimonopolnú žalobu aj na Google. Silnému postaveniu technologických gigantov na trhu sa začína čoraz viac venovať aj americký Kongres. Ešte koncom júla sa zástupcovia vedení spoločností Facebook, Google, Apple a Amazon podrobili hearingu pred výborom Kongresu, pričom museli reagovať na veľmi kritické otázky politikov.

Facebook navyše čelí aj rozsiahlemu bojkotu. Viaceré známe osobnosti ako televízna hviezda a influencerka Kim Kardashian West, herci Leonardo DiCaprio či Jennifer Lawrence už avizovali, že jeden deň nebudú využívať služby pre zdieľanie fotografií na Instagrame. Kardashian West, ktorá má na Instagrame 188 miliónov sledovateľov, uviedla, že chce protestovať proti tomu, že Facebook a Instagram umožňujú šírenie nenávisti, propagandy a dezinformácií.

K bojkotu vyzvala aj skupina, ktorá nedávno naliehala na spoločnosti, aby v júli na Facebooku nešírili svoje reklamy, pretože táto sociálna sieť podľa nich nerobí nič proti nenávistným komentárom a škodlivému obsahu. Na túto výzvu zareagovali stovky firiem, dodáva Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Facebook tvrdo scenzúroval Trumpa a Twitter ho dokonca zablokoval
Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že odstránila odkaz zo stránky amerického prezidenta Donalda Trumpa, lebo obsahoval "škodlivé dezinformácie o ochorení COVID-19". Rovnako aj Twitter v stredu oznámil, že dočasne zablokovala oficiálny účet... Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR