Zo správy Kongresu mrazí! Za havárie Boeingov 737 Max môže utajovanie a šlendriánstvo
20 | 09 | 2020 I Ivan Brožík







Za havárie lietadiel Boeing 737 MAX môže utajovanie a nedostatočný dohľad. Vyplýva to zo zverejnenej záverečnej správy výboru amerického Kongresu, ktorý havárie vyšetroval.


Výhrady v nej obsiahnuté sa týkajú nielen amerického výrobcu lietadiel, ale aj Federálneho úradu pre letectvo (FAA). Viac citujeme z portálu lidovky.cz. "Havárie Maxu neboli výsledkom jedinej poruchy, technickej chyby alebo zlezvládnutých okolností" píše sa v dokumente s 245 stranami. "Boli strašným vyvrcholením množstva chybných technických predpokladov inžinierov Boeingu, nedostatočnej transparentnosti zo strany vedenia a hrubo nedostatočného dohľadu FAA," konštatuje dokument. Boeing správa viní z "kultúry utajovania".





Obvinenia nie sú nové a obsahovala ich už aj predbežná správa, teraz sú ale lepšie podložené a ostrejšie sformulované, napísala agentúra DPA. Za konečnú správu zodpovedajú predovšetkým americkí demokrati, ktorých je v Kongrese väčšina. Niektorí republikánski politici označili dokument za stranícky a prehnaný.

Havárie lietadiel 737 MAX z 29. októbra 2018 az 10. marca 2019, pri ktorých zomrelo 346 ľudí, otriasli dôverou v Boeing. Od druhej nehody už tieto kedysi najpredávanejšie lietadlá nesmú na celom svete do vzduchu. Za hlavnú príčinu havárií boli označené chyby v riadiacom programe MCAS, ktoré chce spoločnosť opraviť pomocou aktualizácie softvéru.Model 737 MAX by mohol  začať lietať už čoskoro - proces opätovnej registrácie je teraz po množstve opráv a vylepšení v záverečnej fáze.

Boeing dostal povolenie na skúšobné lety stroja 737 Max
Problémy stroja 737 Max doteraz firmu Boeing stáli 18,7 mld. USD. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | SITA