Vzbura v popradskej nemocnici! Na odchode preč z nej je až pätnásť lekárov
20 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Situácia v popradskej nemocnici by sa dala prirovnať k hrncu s vriacou vodou. Minister zdravotníctva do nej dosadil nového riaditeľa iba v polovici júna a už to v nej poriadne vrie. Voči nemu sa totiž postavila väčšina zamestnancov, ktorí dokonca za jeho odvolanie spísali petíciu. Ako informuje poprad.dnes24.sk doteraz ju podpísalo okolo 500 zamestnancov.


Novým generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Nemocnice Poprad je manažér a lekár Anton Hanušín. Do funkcie nastúpil iba niekoľko mesiacov po tom ako predošlého riaditeľa odviezla v putách NAKA. Hanušín pracoval v popradskej nemocnici ako anestéziológ a prešiel tiež niekoľkými manažérskymi pozíciami u súkromníkov, ktorí prevádzkujú slovenské zdravotníctvo. Navyše, na ministerstve v prvých mesiacoch pandémie pomáhal Krajčímu koordinovať nemocnice a zdravotnú starostlivosť na Slovensku.
Veľké vízie na ľudí nezapôsobili

Pri vstupe na post riaditeľa mal Hanušín veľké plány. „Rád by som ukázal, že i štátna nemocnica môže fungovať efektívne a propacientsky,“ povedal vtedy. V jeho plánoch bolo okrem iného vybudovanie traumacentra, endovaskulárneho intervenčného centra, rozvoj onkoprogramu, ale aj dobudovanie neurocentra. Pripravoval tiež zavedenie samoobjednávania klientov. Ani tieto veľké vízie ale nezapôsobili na jeho podriadených, ktorí sa v týchto dňoch doslova vzbúrili.

V pôrodnici si Veronika prežila peklo
Dcéra Terezka sa narodila „mŕtva“! Mamička sa teraz bojí najhoršieho Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V súčasnosti, podľa portálu tvnoviny.sk, už totiž podalo výpoveď 15 lekárov a okolo 500 zamestnancov podpísalo petíciu za odchod Antona Hanušína. Podľa iniciátorov je ohrozená nielen samotná funkčnosť nemocnice, ale tým aj zdravie pacientov. „Obávame sa toho, že odborná úroveň popradskej nemocnice začala výrazne klesať a do budúcna je veľmi vážne ohrozená,“ povedal pre spomenutý portál Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory.
Primátor je na strane zamestnancov

Za lekármi a personálom popradskej nemocnice stojí aj primátor mesta Anton Danko. „Majú moju plnú podporu. Nemocnica ide do úpadku. Na stredajšom stretnutí so zamestnancami som sa dozvedel, že výpoveď dalo asi 15 lekárov, čo je naozaj vážny stav. Mám skutočne veľkú obavu o budúcnosť našej nemocnice. Zamestnanci nemajú žiadne informácie. Vízie nového riaditeľa sa dozvedajú len cez tretie osoby. Vidia, ako sa dobre nastavený systém funkčnej nemocnice rozpadá,“ povedal pre médiá Danko.

Popradský primátor odkazuje ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu, aby sa prišiel pozrieť do Popradu a presvedčil sa na vlastné oči, čo sa v nemocnici deje a zastavil jej úpadok. „V tejto nemocnici som zažil štyroch riaditeľov, s ktorými som bez problémov komunikoval, nový pán riaditeľ sa doteraz neprišiel ani len predstaviť. Podľa informácií, ktoré som dnes dostal, sa za tri mesiace jeho pôsobenia nestretol s primármi ani na jednej gremiálke, čo považujem za absurdné,“ skonštatoval Anton Danko. Redakcia Dnes24 oslovila k vzniknutej situácii aj vedenie Nemocnice Poprad, jeho reakcia však ani po dvoch dňoch neprišla.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/19/hroza-krasna-barborka-%e2%80%a0-24-zomrela-po-banalnej-operacii-pitva-odhalila-krutu-pravdu/
Ministerstvo za riaditeľom stojí

„Generálny riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s. a jej predseda predstavenstva Anton Hanušín má zatiaľ plnú dôveru ministerstva zdravotníctva. Vedenie nemocnice ministerstvo zdravotníctva zároveň informovalo, že uvedené obvinenia považuje za vážny zásah do súkromia a integrity, nakoľko sa nezakladajú na pravde a zváži prístupné právne kroky,“ zareagovalo ministerstvo prostredníctvom svojej hovorkyne Zuzany Eliášovej na otázku redakcie Dnes24 k situácii v nemocnici.

Ministerstvo údajne celú situáciu v nemocnici preveruje. Marek Krajčí zároveň 16. septembra podvečer vymenoval Michala Matiščáka, predsedu Lekárskeho odborového združenia v danej nemocnici, za člena Dozornej rady Nemocnice Poprad. Minister zdravotníctva podľa hovorkyne zároveň požiada dozornú radu nemocnice, aby zaujala k situácii v nemocnici stanovisko a bezodkladne ho ako jediného akcionára s ním oboznámila. „Odchody niekoľkých lekárov boli iba dôsledkom napätej situácie a najmä zlých medziľudských vzťahov na internom oddelení ešte počas bývalého vedenia nemocnice a realizovali sa hneď po ukončení núdzového stavu,“ dodala pre portál poprad.dnes24.sk Eliášová

Popradská nemocnica je v kríze, zamestnanci žiadajú odvolanie riaditeľa
V popradskej nemocnici vyplávali na povrch praktiky novodosadeného riaditeľa. To spôsobilo krízový stav a napätie medzi generálnym riaditeľom a zamestnancami. Vyvrcholila odchodom niekoľkých primárov oddelení a lekárov. Na ich miesto sa dosadil sám... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Ivan Brožík