V Holandsku zadržali Bödörovi jeho milióny. Podozrivý je z prania špinavých peňazí
20 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V Holandsku súdia Poliaka za to, že založil nelegálnu banku. Na účte v nej našli aj štyri milióny od Miroslava Bödöra. Ten ich teraz pýta od súdu naspäť, ale holandský prokurátor nesúhlasí, píše o tiom na svojom webe DenníkN.


V Haagu sa v piatok uskutočnilo úvodné súdne pojednávanie s Przemysławom Nieużyłom (32), občanom Poľska. Holandský prokurátor Boudewijn de Jonge pre neho podľa denníkaN žiada päťročný trest za falšovanie dokladov a pranie špinavých peňazí cez nelegálnu banku Custos. Tá sľubovala svojím klientom v luxusných časopisoch privátne bankovníctvo a zakrytie skutočných majiteľov peňazí tak, aby to nezistili ani štátne orgány alebo daňové úrady.
Na účte aj Bödörove peniaze

Holandská prokuratúra si Poliaka všimla tak, že pri zakladaní jednej z firiem v hlavnom meste Amsterdam predložil falošné doklady. Zatkli ho, urobili uňho domovú prehliadku a zistili, že ide o podvodníka. Prípad sledujú aj holandské noviny Het Financieel Dagblat – a zahraničné noviny pripomínajú, že ide o nitrianskeho oligarchu, o ktorom písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Vzbura v popradskej nemocnici! Na odchode preč z nej je až pätnásť lekárov
Situácia v popradskej nemocnici by sa dala prirovnať k hrncu s vriacou vodou. Minister zdravotníctva do nej dosadil nového riaditeľa iba v polovici júna a už to v nej poriadne vrie. Voči nemu sa totiž postavila väčšina zamestnancov, ktorí dokonca... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Ukázalo sa, že majiteľom 4,1 milióna eur, ktoré mal Poliak na svojom účte, a ktorých pôvod nevedel vysvetliť, bol práve Bödör. Ten sa na poslednú chvíľu v celej kauze prihlásil ako poškodený a na súde ho zastupuje aj známy holandský právnik. Či však bol Bödör naozaj poškodený, alebo sa len pokúšal oprať čierne peniaze, nie je teraz zrejmé. Prokurátor verí skôr druhej verzii.
Transakciu osobne koordinoval

Podľa holandského prokurátora celá kauza ukazuje, aké ľahké je i v Európe prať špinavé peniaze. Keď Holanďania začali preverovať Poliakove účty, zistili, že na jeden z nich mal prijal 4 milióny eur. Poliak pôvod peňazí vysvetľoval rôzne, napríklad aj tak, že vraj išlo o investíciu do bitcoinov. Holanďania začali pátrať, kto Nieużyłovi peniaze cez českú banku poslal. A práve vtedy narazili najskôr na cyperskú firmu Saxian a následne na to aj na lichtenštajnský fond Betlem.

Lichtenštajnsko vzápätí Holanďanom potvrdilo, že konečným vlastníkom je Miroslav Bödör, ktorý sa na poslednú chvíľu prihlásil v celom súdnom konaní, že chce svoje zmrazené milióny späť. Prokuratúre mal povedať, že peniaze mali slúžiť na financovanie hotelového komplexu v Indonézii, lenže vyšetrovanie nič také nepotvrdilo.

„Fico s Pellegrinim šíria bludy ako Rádio Jerevan“ – Igor Matovič
„Prišla s tým Plus 7, ktorú vlastní Penta, teda, Jaroslav Haščák.“ Začal odpovede na otázky moderátora relácie V politike TA3 predseda vlády Igor Matovič. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Projekt údajne zastrešoval istý Rus zo Sankt Petersburgu, ktorý to ale poprel, píše na webe denníkN. V celej kauze svedčil i partner konzultačnej spoločnosti VGD a daňový poradca Marián Škorník, podľa ktorého mal Bödör osobne koordinovať celú transakciu – investíciu do banky Custos.
V transakcii aj ďalší Slováci

„Je ťažké si predstaviť, že Bödör, ktorý podľa Škorníka celú zložitú transakciu koordinoval, nebol oboznámený s tým, že sa obchádzajú pravidlá proti praniu špinavých peňazí a že sa zmluvy falšujú,“ napísal prokurátor v obžalobe, ktorú má Denník N k dispozícii. Prokurátor preto na súde nesúhlasil s tým, aby boli Bödörovi peniaze vrátené. Argumentoval aj podozreniami, že Bödörovci stáli za sledovaním novinárov vrátane Jána Kuciaka a že Bödörov syn Norbert je podozrivý z korupcie s európskymi fondmi v kauze Dobytkár.

Prokurátor de Jonge na súde povedal, že toto podozrenie je stále aktuálne, „čo mi včera potvrdil aj slovenský prokurátor“. Okrem Škorníka ešte v celej transakcii spomínajú i ďalšieho finančníka z Bratislavy Erika Mareka a istého Petra Švédu. Denník N kontaktoval Škorníka e-mailom, na otázky im neodpovedal. „Neviem ešte ani výsledok, ani nič, určite sa nebudem vyjadrovať,“ povedal jeho kolega z VGD Marek na otázky ohľadom súdu.

Keď SMER podľa vás kradol, "tak máte ešte ďalších sedem miliárd oproti nám“, vytkol Fico Krajniakovi
Z dialógu ministra práce Krajniaka s expremiérom Ficom v relácii RTVS O päť minút dvanásť redakcia HD vyberá... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Vo veci je veľa falošných vecí

Na otázky Denníka N neodpovedal ani Miroslav Bödör. O peniazoch vedia aj slovenské orgány činné v trestnom konaní, ale zatiaľ nechcú povedať, či v tejto veci vykonávajú nejaké úkony. „Vzhľadom na prebiehajúce neverejné prípravné konanie nie je v uvedenej veci možné poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ povedal denníku hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Súd vo veci bude pokračovať 2. októbra. „Tento prípad vyzerá ako fascinujúci film. Vidíme tu falošné doklady, falošné lietadlá, falošnú banku s falošnými zamestnancami. Všetko má zabaviť diváka a zakryť skutočný cieľ – podozrivé zbohatnutie,“ hodnotil kauzu prokurátor.
Bödör otáčal veľké milióny

O prepojení Miroslava Bödöra na cyperský Saxian informoval pred niekoľkými dňami aj denník SME. Podľa neho mohol mať Bödör k dispozícii podozrivo až 40 miliónov eur, ktorých pôvod nie je jasný. Bödör bol cez Saxian investorom vo fonde, ktorý vlastnil menšinové podiely v sieti zdravotníckych zariadení Penty ProCare a Svet zdravia a takisto požičiaval bezúročne ďalšiemu oligarchovi Ivanovi Kmotríkovi, píše v závere na svojom webe denníkN.

Mafiánsky štát na čele s Matovičom a Čaputovou (Slavěna Vorobelová)
Mafiánskym štátom nás označil nemecký denník Die Welt presne 3. septembra 2020. To nie je vtip. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Slavěna Vorobelová