S koronavírusom sa musíme naučiť žiť aspoň do jari, hovorí epidemiológ
20 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Epidemiológ Rastislav Maďar bol počas prvej vlny koronavírusu v Čechách jednou z hlavných tvárí boja proti pandémii. V auguste sa kvôli návrhu na sprísnenie opatrení stal terčom kritiky, dnes mu však dávajú za pravdu. V rozhovore pre portál denik.cz sa vyjadril k rúškam, očkovaniu i ďalšiemu vývoju infekcie.


Rastislav Maďar pôsobil na českom ministerstve zdravotníctva ako šéf pracovnej skupiny na uvoľňovanie opatrení. Po nezhodách s ministrom Adamom Vojtěchom a kritike napríklad i zo strany premiéra Andreja Babiša, sa z tohto postu rozhodol odísť. Jeho návrh na sprísnenie opatrení a znovu zavedenie rúšok považovali ešte v auguste za extrémny. Dnes je ale situácia u našich susedov vzhľadom na niekoľko tisícové denné prírastky celkom iná.

Vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček považuje odloženie opätovného zavedenia rúšok za fatálnu chybu. „Za seba hovorím, že tá reakcia mala prísť skôr a mal pravdu pán docent Maďar a ďalší experti, ktorí chceli vo väčšej miere nasadiť rúška od začiatku septembra.“ uviedol pre portál seznamzpravy.cz.

Dobrovoľníci testujúci priekopnícku ruskú vakcínu „Sputnik V“ zaznamenali citeľnú reakciu organizmu
Približne jeden zo siedmich dobrovoľníkov, ktorí dostali ruskú vakcínu proti Covid-19, sa podľa tamojšieho ministra zdravotníctva Michaila Murashka sťažoval na vedľajšie účinky, ako sú bolesti svalov, slabosť a horúčka, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Podľa Hamáčka je situácia natoľko vážna, že nastal čas maximálne obmedziť sociálne kontakty, čiže zrušiť hromadné akcie. Babiš dokonca nevylučuje núdzový stav, píše český denník Právo.

Z druhej vlny má obavy aj epidemiológ Maďar. „Stále nie je vylúčené, že naša intenzívna zdravotná starostlivosť nemôže byť v budúcnosti zahltená ťažko chorými pacientmi,“ povedal k situácii v Českej republike pre denik.cz. Podľa neho zatiaľ nevieme, čo spôsobí kombinácia rôznych chorôb, napríklad chrípky a koronavírusu. Dá sa však predpokladať, že stav pacientov to bude zhoršovať.

Rúška vníma ako významnú ochranu. „V školách je to ale z niekoľkých dôvodov menej zmysluplné opatrenie ako inde,“ myslí si prekvapivo Maďar. Tam by sa mali objaviť až pri výraznejšom zhoršení epidemiologickej situácie. Podľa jeho názoru by ich učitelia i deti mali mať pri sebe, aby ich mohli použiť v akútnom prípade.

Český minister zdravotníctva si môže sypať popol na hlavu. Mal počúvať slovenského odborníka?
Česi opäť nosia rúška vo vnútorných priestoroch. Slovenského epidemiológa, ktorý radil ministrovi zavedenie tohto opatrenia už v auguste, za „extrémny názor“ skritizovali. Čas mu však dal za pravdu. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


S koronavírusom sa musíme naučiť žiť a to minimálne do konca nasledujúcej jari, uviedol ďalej Maďar pre denik.cz. „Už vieme, ako sa správal v tomto roku na jar, v lete a ešte nám chýba jeseň a zima,“ dodal s tým, že potom budeme vedieť, ako je to s vírusom v priebehu celého kalendárneho roku.

Podľa informácií, ktoré má Maďar k dispozícii, by vakcína mohla byť v Českej republike k dispozícii v prvej polovici budúceho roku a zo začiatku predovšetkým pre zdravotne a profesijne rizikové skupiny. „Nie som však osobne zástancom prílišného urýchľovania klinického testovania vakcín. V tomto momente by som napríklad ruskú vakcínu svojmu dieťaťu nedal,“ povedal pre denik.cz.

Takisto je presvedčený, že očkovanie nebude povinné. „Rozhodne nie. Je to úplne nepriechodné, to by si dovolili nariadiť snáď len v Číne. U nás by to vyvolalo veľký odpor,“ dodal Maďar. Okrem toho, vakcíny podľa neho zo začiatku určite nebude také množstvo, aby ju mohli dostať všetci.

Ku prípadu epidemiológa Maďara sa na sociálnej sieti vyjadril aj český vedec a bývalý kandidát na post prezidenta Jiří Drahoš:



Mali by sme sa obávať zmutovania vírusu Sars-CoV-2? (Sarah LaBrecque)
Komentár Sarah LaBrecque (The Guardian) Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Diana Zaťková