Prečo prichádza v Sýrii ku zrážkam amerických a ruských síl ?
20 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Množstvo zrážok medzi americkými a ruskými silami sa zvýšilo po rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stiahnuť 1 000 členov amerického personálu. Tento krok si neskôr rozmyslel a zaviazal sa ponechať menší vojenský zbor v oblasti na ochranu „ropy“. Následné premiestnenie amerických síl viedlo ruské sily k rozšíreniu pôsobnosti v severovýchodnej Sýrii, čím sa obe frakcie dostali do úzkeho a opakujúceho sa kontaktu.


Komentár pre nationalinterest.org napísal Giuseppe Maria De Rosa. Je regionálnym bezpečnostným analytikom Le Beck, geopolitickej bezpečnostnej spoločnosti so sídlom na Blízkom východe.

V auguste došlo na severovýchode Sýrie k potýčke medzi ruskými a americkými hliadkami. Podľa hovorcu rady národnej bezpečnosti došlo ku kolízii neďaleko Dayricku (Al-Malikiyah) na turecko-sýrskych hraniciach - keď sa navzájom stretli americké a ruské hliadky. V tomto okamihu ruské vozidlo zámerne narazilo do amerického terénneho vozidla (M-ATV), čo viedlo k zraneniu štyroch amerických vojakov. Táto situácia je iba poslednou zo série stretov ruských a amerických pozemných jednotiek v tejto oblasti po tom, čo Trump čiastočne stiahol jednotky USA zo severovýchodu Sýrie.

Incident samozrejme viedol k predvídateľným protichodným a rozporuplným vyhláseniam amerických obranných predstaviteľov a ruského ministerstva obrany - zrážka teda naznačuje prítomnosť prekrývajúcich sa bezpečnostných zón v ktorých hliadkujú jednotky oboch štátov. Okrem toho sa podľa niektorých videí dva ruské vrtuľníky počas incidentu vznášali nízko nad americkými hliadkami. Oba tieto prvky spolu s provokačným postojom ruských síl zvyšujú riziko ďalších budúcich priamych vojenských stretov.

India tlačí pred zimou tony dodávok na sporné čínske hranice
Od nasadenia mulíc až po veľké dopravné lietadlá - indická armáda aktivovala celú svoju logistickú sieť na prepravu zásob pre tisíce vojakov na prečkanie treskúcej zimy pozdĺž sporných himalájskych hraníc s Čínou. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Nejde o ojedinelý incident, ale o posledný zo série stretov amerických a ruských ozbrojených síl nasadených na nestabilnom severovýchode krajiny. Konkrétne by tieto incidenty mohli predstavovať ruskú stratégiu na testovanie limitov amerických síl v snahe podporiť úplné stiahnutie sa Američanov z oblasti a z východnej Sýrie. Na rozdiel od predchádzajúcich stretov týkajúcich sa stretu hliadky USA a Sýrskych demokratických síl (SDF) so sýrskymi provládnymi milíciami alebo útoku sýrskych vládnych milícií na americký vojenský konvoj, tento posledný  stret sa priamo týka Ruska a zdá sa byť zámerný.

Počet incidentov medzi USA a ruskými silami sa v skutočnosti zvýšil po krátkozrakom rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stiahnuť 1 000 amerických zamestnancov - čo si neskôr rozmyslel a súhlasil s tým, že v oblasti ponechá menšie sily na ochranu „ropy“ . Následné premiestnenie amerických síl viedlo ruské sily k rozšíreniu pôsobnosti v severovýchodnej Sýrii, čím sa obe frakcie dostali do úzkeho a opakujúceho sa kontaktu.

Aj keď sa obe strany snažili vyhnúť sa smrteľným stretom a opakovaniu násilných konfrontácií, takéto stretnutie, ktoré predstavuje skôr priamu vojenskú konfrontáciu medzi ruskými a americkými hliadkami, než hádky medzi jedným alebo viacerými splnomocnencami alebo spojeneckými silami, by pravdepodobne mohli zvýšiť šance na to, že niekto v jednej alebo druhej armáde niečo zle odhadne, čo môže mať za následok dramatickú eskaláciu. Na americké sily, ktoré si snažia zachovať prítomnosť na severovýchode Sýrie zvyšujú ruské sily tlak a snažia sa o rozšírenie svojej prítomnosti obťažovaním a vytláčaním amerických jednotiek z krajiny.

Okrem toho rastúce napätie medzi USA a Ruskom môže súvisieť aj s nedávnym podpisom ropnej dohody medzi americkou spoločnosťou Delta Energy a sýrskou kurdskou samosprávou. Týmto spôsobom Spojené štáty menia povahu svojej prítomnosti a smerujú mimo svoj pôvodný mandát - boj proti ISIS - a signalizujú zámer zostať dlhodobo v ropnom regióne ( niečo, čo prorežimný tábor vždy znepokojovalo ). Toto ani ruská strana priamo neschvaľuje, keďže existujú správy, ktoré naznačujú, že Rusko sa nedávno pokúsilo uzavrieť podobnú dohodu o prieskume a ťažbe ropných polí v regióne, a čelilo jasnému odmietnutiu zo strany autonómnej správy.

Trump je Putinov užitočný idiot, ktorý vedie USA do katastrofy varuje podplukovník Vindman
Trump „má rád autoritárskych silákov“, a preto sa snaží potešiť Putina, uviedol Alexander Vindman, ktorého kariéra v Bielom dome sa skončila po jeho svedectve počas impeachmentu prezidenta, píše huffpost.com Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Počas sťahovania časti amerického personálu, ktorý bol pôvodne nasadený s cieľom poraziť Islamský štát v Sýrii, sa Washington snaží udržať svoju vojenskú stopu pri obrane ropných polí na severovýchode Sýrie. V tomto rozsahu by nedávno uzavretá dohoda zaručila dvadsaťpäť rokov prítomnosti USA. Zmluva by sa mala zamerať na rozvoj ropnej infraštruktúry v oblastiach kontrolovaných SDF na podporu miestnej spotreby na územiach autonómnej správy a potenciálneho vývozu ropy cez Turecko a Irak.

Okrem toho vzplanutie napätia medzi USA a Ruskom prichádza v okamihu, keď samospráva ustúpila od vyjednávacieho stola zameraného na normalizáciu rozhovorov s vládou v Damašku a potvrdila, že sýrske úrady to s rokovaniami s kurdskými samosprávami nemyslia vážne. Autonómna administratíva dodáva, že Rusku sa nepodarilo sprostredkovať ( relevantné ) rozhovory.

Preto nedávne „incidenty“ nevznikli náhodou a vychádzajú z rozsiahlejšej konfrontácie medzi USA a Ruskom,  z čoho môžme očakávať to, že v blízkej budúcnosti budeme čítať ďalšie hlásenia o podobných „stretnutiach“. Súčasnému stavu nepomáha ani Trumpova administratíva, ktorá nemá jasnú stratégiu pre severovýchodnú Sýriu. Aj preto sa Rusi snažia ukázať dvere americkým jednotkám v regióne. Tieto dôvody, podporované tiež potenciálnymi ruskými túžbami po pomste - keďže neboli schopní uzavrieť ropný obchod - pravdepodobne posilnia šance na ďalšie vojenské konflikty.

Maďarskí študenti sa naposledy stavajú proti mocenskému expandovaniu Viktora Orbána
Univerzita divadelného a filmového umenia v Budapešti je najnovšou verejnou inštitúciou v mieridlách autoritárskeho vodcu Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka