Pomalá smrť veľkých ropných spoločností
20 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Ropný priemysel sa musí vynájsť, aby v nízkouhlíkovej ére prežil, píše rt.com


Ropné a plynárenské spoločnosti merali svoj úspech podľa toho, ako sa im podarilo nachádzať nové rezervy. Neodpustiteľným pravidlom, podľa ktorého boli súdené, bol „pomer náhrady rezerv“, mierka toho, ako bola spoločnosť úspešná pri nahradzovaní vyťaženej ropy a zemného plynu novými dodávkami týchto komodít. Dnes sa tento názor obracia naruby. Bernard Looney, výkonný riaditeľ spoločnosti BP, je presvedčený, že budúcnosť spočíva v produkcii menej uhľovodíkov, nie viac. Chce, aby spoločnosť BP v nasledujúcom desaťročí znížila ťažbu ropy a zemného plynu o 40 percent.

Táto ambícia znamená zásadný posun v energetickom priemysle. Ak chce Big Oil ( názov pre veľké ropné spoločnosti ) prežiť v nízkouhlíkovom svete, musí znovuobjaviť sám seba. Spoločnosť BP tento týždeň vyjadrila svoje presvedčenie o tom, že globálny dopyt po rope môže v priebehu najbližších rokov dosiahnuť vrchol a, že spotreba sa z pandémie nemusí nikdy zotaviť. Takéto pochmúrne hodnotenie jednej z najväčších ropných spoločností na svete by bolo len pred pár rokmi neslýchané.

Svet sa menil ešte pred Covid-19. Zmena podnebia sa dostala do popredia povedomia verejnosti. Tlak na to aby sa ropný priemysel prispôsobil prichádzal zo všetkých strán. Je pravdou, že spoločnosti ešte len musia prísť na to, ako dosiahnuť príjmy z nízkouhlíkových obchodov. Investori naliehajú na spoločnosti ako BP a Royal Dutch Shell, aby uznali finančný dopad, ktorý by mohlo mať globálne otepľovanie na ich operácie.

Vláda Spojeného kráľovstva plánuje odstrániť kľúčovú ochranu ľudských práv
Výnimka z časti európskeho dohovoru by urýchlila deportáciu žiadateľov o azyl Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Banky a vlády sú zároveň ochotnejšie financovať opatrenia proti zmene podnebia; trh dlhov spojený s výdavkami na environmentálne projekty prudko vzrástol. Spoločnosť Goldman Sachs predpovedá, že výdavky na obnoviteľnú energiu po prvýkrát v budúcom roku predbehnú prieskum a ťažbu ropy a zemného plynu. Tento posun je poháňaný prehlbujúcim sa rozdielom v nákladoch na kapitál, s mierami až 20% pre investície do ropy a zemného plynu, v porovnaní s 3% až 5% pre obnoviteľné zdroje.

Tieto trendy sa počas pandémie iba zrýchlili. Karanténne opatrenia, ktoré vlády zaviedli s cieľom zabrániť šíreniu vírusu, prinútilo milióny ľudí pracovať z domu. Výsledný posun v správaní ľudí, ktorí si uvedomili, že je možné pracovať na diaľku, má dlhodobé dôsledky pre ekonomiky postavené na fosílnych palivách. Niektoré vlády oprávnene zavádzajú prísnejšiu reguláciu a stimuly na podporu ekologického hospodárskeho oživenia. Európska komisia presadzuje nový cieľový plán v oblasti klímy do roku 2030.

Spoločnosť BP a jej európski rivali sú momentálne v čele ( zelenej ) revolúcie, ale úspech príde pomaly. Rozsah investícií potrebných na to, aby sa Big Oil mohol otočiť smerom k obnoviteľným zdrojom, je obrovský; analytici spoločnosti Rystad Energy odhadujú, že zatiaľ oznámené nové ciele, vrátane zámeru spoločnosti BP vybudovať do roku 2030 obnoviteľné zdroje s kapacitou 50 gigawattov, si budú vyžadovať investície v hodnote 200 miliárd dolárov. Americké najväčšie spoločnosti, najmä ExxonMobil, doteraz odolávali snahám o obmedzenie investícií do uhľovodíkov, ale nakoniec budú takisto musieť zmeniť svoje smerovanie. Nikoho určite neprekvapí, že národné ropné spoločnosti, ktoré tvoria viac ako polovicu globálnej ťažby ropy, iba neradi rozmýšľajú nad zmenou svojho smerovania.

Budúci dopyt po rope zostáva nejasný. Spotreba by mohla zostať stabilná na úrovni desiatok miliónov barelov denne po celé ďalšie desaťročia, a to aj v najdramatickejšom prechode k čistejšej energii. Svet sa stále veľmi spolieha na ropu, ktorá je základom aj pre ďalšie produkty, najmä tie z petrochemického sektora. Niektorí analytici predpovedajú, že v najbližších rokoch by sa mohol objaviť nedostatok dodávok ropy, čo zvýši ceny a povedie k nárastu nových investícií. Nízkonákladoví producenti budú čerpať tak dlho, ako to len pôjde. Ale začiatok konca je už tu.

Brexit bez dohody by bol pre Veľkú Britániu nákladnejší ako koronavírus, tvrdí Goldman
Nedosiahnutia obchodnej dohody s Európskou úniou by bolo pre Spojené kráľovstvo nákladnejší ako riešenie problému s koronavírusmom varujú ekonómovia spoločnosti Goldman Sachs. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Mário Martinka