Vojny pod vedením USA vyhnali z domovov 37 miliónov ľudí (David Vine)
19 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Davida Vinea (The Guardian)


Odkedy George W. Bush po útokoch al-Káidy z 11. septembra vyhlásil „globálnu vojnu proti teroru“, vojny, ktoré americké sily zahájili, a do ktorých sa zapojili, presídlili podľa novej správy, ktorú  vydali tímy z Americkej  Univerzity a Brown University's Cost of War Project,  odhadom 37 miliónov ľudí. 




5,3 milióna Afgancov, 9,2 milióna Iračanov, 3,7 milióna Pakistancov, 1,7 milióna Filipíncov, 4,2 milióna Somálčanov, 4,4 milióna Jemenčanov, 1,2 milióna Líbyjčanov, 7,1 milióna Sýrčanov.

Irak alebo Irán? Zdá sa, že Joe Biden zabudol na to, pre ktorú vojnu hlasoval
Joe Biden urobil vo svojom v prejave na Floride veľkú chybu, keď si pomýlil Irán s Irakom. Americkí občania sa mu teraz smejú, ako chce byť prezidentom USA, keď nevie pre ktorú vojnu hlasoval, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Niektorí môžu kritizovať zahrnutie krajín mimo Afganistanu a Iraku do nášho výpočtu. Niektorí môžu kritizovať zahrnutie Sýrie (aj keď naša konzervatívna metodika obsahuje oveľa menej ako polovicu tých, ktorí boli od začiatku občianskej vojny v Sýrii kumulovaní). Poznamenávame, že aj keď by sme sa mali zamerať iba na 14,5 milióna vysídlených osôb v Afganistane a Iraku, táto suma by presiahla vysídlenie v akejkoľvek vojne od roku 1900 okrem druhej svetovej vojny.




Škoda, ktorú utrpeli tí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy, bola devastujúca. Vysídlenie ochudobnilo ľudí ekonomicky, psychologicky, sociálne a emocionálne. Hromadné vysídlenie poškodilo hostiteľské komunity a krajiny, ktoré čelia bremenu hostiteľských krajín. Masová migrácia do Európy podnietila vzostup krajnej pravice a rasistických a nacionalistických hnutí na celom svete.


Rusko požaduje od Washingtonu vysvetlenie, či USA vyzbrojovali militantntov na Kryme
Po tom, ako bol citovaný nemenovaný americký predstaviteľ v správe, v ktorej sa uvádza, že americké sily poskytli zbrane militantným jednotkám na Kryme, požaduje veľvyslanectvo Ruska v USA objasnenie týchto zverejnených informácií, píše portál... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Tieto hnutia pomohli zorganizovať odpor proti utečencom na miestach ako Nemecko a Francúzsko; od roku 2016 veľká časť Európy zablokovala vstup utečencov a uväznila ľudí v často priepastných podmienkach na miestach, ako je grécky Lesbos.


Vláda USA sa drvivej väčšine vysídlených osôb otočila chrbtom. Od roku 2001 americká vláda prijala iba 348 000 utečencov z celého Blízkeho východu. Naopak, Turecko v súčasnosti hostí 3,9 milióna utečencov a iných vysídlených osôb. Každý šiesty obyvateľ Libanonu a každý pätnásty obyvateľ Jordánska sú utečenci.


V posledných rokoch presídlila Kanada viac ako 10-krát viac utečencov na obyvateľa ako USA. Za Trumpovej administratívy pokleslo prijímanie utečencov Spojenými štátmi takmer na nulu kvôli zákazu prijímania utečencov a ďalších prisťahovalcov z niekoľkých krajín s moslimskou väčšinou.


USA obviňujú Hizballáh zo skladovania zbraní a dusičnanu amónneho v celej Európe
Nathan Sales, z ministerstva zahraničných vecí USA, uviedol, že skupina „predstavuje jasné a prítomné nebezpečenstvo pre USA“, a vyzýva Európu, aby zaujala prísnejší postoj Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka

Americkí vodcovia mohli podporiť oveľa väčší počet vysídlených osôb. Republikánske aj demokratické vedenie to už robili predtým. Po vojne vo Vietname, Kambodži a Laose vláda USA prijala viac ako 800 000 utečencov z juhovýchodnej Ázie.


Aj keď mnohí predpokladajú, že utečenci sú pre hostiteľské krajiny finančnou záťažou, nemeckí vodcovia v roku 2015 prijali takmer 900 000 žiadostí o azyl utečencov, a to nielen z pocitu historickej povinnosti súvisiacej s nacistickým holokaustom, ale aj z toho dôvodu, že chápali, že utečenci sú vzhľadom na svoje starnúce nemecké obyvateľstvo prínosom.


Poľsko obvinilo ruských dispečerov letovej prevádzky z 10 rokov starej havárie, pri ktorej zomrel prezident Kaczynský
Poľskí prokurátori žiadajú o zatknutie troch ruských riadiacich dispečerov letovej prevádzky z vojenského letiska Smolensk. Obvinení sú z toho, že úmyselne spôsobili nehodu, pri ktorej zahynul v roku 2010 exprezident Lech Kaczyňski, informuje... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár


 

David Vine je profesorom antropológie na Americkej univerzite vo Washingtone, DC. Vine je riaditeľom Kliniky verejnej antropológie na Americkej univerzite a členom predstavenstva Projektu vojny na Brownovej univerzite.

Sexuálny predátor? Trump čelí ďalšiemu obvineniu zo sexuálneho obťažovania
Súčasného prezidenta USA obviňuje bývalá modelka Amy Dorrisová z toho, že ju sexuálne obťažoval na tenisovom turnaji US Open, píše o tom český bulvárny denník Blesk na svojej webovej stránke odvolávajúc sa na britský denník The... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.