Súdna Rada má opätovne voliť dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, rozhodnúť má aj o obsadení postu podpredsedu NS SR
19 | 09 | 2020 I SITA

Súdna rada SR má na zasadnutí v pondelok 21. septembra voliť kandidátov na viaceré významné súdne funkcie. Prvou z nich je post kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie.


Kandidátkou v tomto prípade je Martina Jánošíková, ktorú do funkcie navrhla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Jánošíková momentálne pôsobí ako riaditeľka Ústavu medzinárodného a európskeho práva Právnickej fakulty Univerzity P.J. Šafárika v Košiciach.

Slovensko nedokáže post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu obsadiť od roku 2016. Na súd už poslalo štyroch kandidátov - Máriu Patakyovú, Radoslava Procházku, Ivana Rumanu a Michala Kučeru, avšak panel, ktorý posudzuje jednotlivých kandidátov, nebol presvedčený o žiadnom našom kandidátovi.

Úrad verejného zdravotníctva vyzýva, aby ľudia zvážili organizovanie veľkých svadieb a osláv
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyzýva ľudí, aby zvážili organizovanie veľkých svadieb a rodinných osláv. Informuje o tom na sociálnej s tým, že často sa na nich schádzajú ľudia aj z celého Slovenska či zahraničia a prítomní sú ľudia z... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | TASR


Rada bude na pondelňajšom zasadnutí hlasovať aj o kandidátovi na post sudcu Súdneho dvora EÚ. Jediným kandidátom je v tomto prípade Miroslav Gavalec, ktorého navrhli členovia rady Juraj Kliment a Elena Berthotyová. Gavalec v súčasnosti pôsobí ako sudca na správnom kolégiu Najvyššieho súdu SR (NS SR). Sudcom Súdneho dvora EÚ za Slovenskú republiku je v súčasnosti Daniel Šváby, ktorému sa funkčné obdobie končí v októbri 2021.

Súdna rada sa má v pondelok zaoberať aj voľbou podpredsedu NS SR. V tomto prípade je kandidátkou Andrea Moravčíková, ktorú na tento post navrhol podpredseda NS SR Ján Šikuta. Moravčíková je od roku 2015 sudkyňou NS SR.