Peking naďalej hackuje vatikánske siete
19 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Čínski kybernetickí hackeri sponzorovaní štátom sa naďalej zameriavajú na vatikánske počítačové siete Je to v čase, keď Svätá stolica vstupuje do diskusií s Pekingom o obnovení ich dohody z roku 2018 o menovaní katolíckych biskupov v Číne.


Kybernetická firma Recorded Future zistila, že hackeri viazaní na čínsku vládu prenikli do vatikánskych počítačových sietí, ohlásil  portál Breitbart News v júli. Nová správa od tej istej firmy odhaľuje, že hackerstvo vatikánskych počítačov v Pekingu pokračovalo bezo zmeny aj napriek rozsiahlej medzinárodnej publicite.

Vedci zo skupiny Insikt Group spoločnosti Recorded Future 15. septembra informovali, že pokračujú v sledovaní „aktivity podozrivej čínskej skupiny RedDelta podporovanej štátom“, ktorá by mohla byť zodpovedná za vatikánske hackerstvo. „V prechodnom dvojmesačnom období od predošlých správ skupiny Insikt Group zostala RedDelta do značnej miery nerušená rozsiahlymi verejnými správami o svojom zameraní na Vatikán a ďalšie katolícke organizácie,“ uvádza sa v zhrnutí ich správy.

V Rusku sa do výroby dostávajú bezkonkurenčné technológie pre vrtuľníky
Podľa výrobcu sa unikátny dopplerov rýchlomer dostáva do výstroja pre vrtuľníky Mi a Ka. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Po ich zistení podnikla spoločnosť RedDelta základné operačné bezpečnostné opatrenia, aby zabránila odhaleniu bezprostredne po hlásení, poznamenáva spoločnosť Recorded Future, ale „taktika, techniky a postupy skupiny zostali konzistentné.“ RedDelta obnovila zameranie na „poštové servery vo Vatikáne aj v Katolíckej diecéze v Hongkongu do dvoch týždňov od zverejnenia správy,“ uvádza sa v správe, čo naznačuje „vysoko rizikovú toleranciu“ skupiny.

Správa ďalej uvádza, že RedDelta „naďalej pracuje v súlade s čínskymi strategickými prioritami“, čoho príkladom je „pokračujúce zameranie skupiny na vatikánsku a hongkonskú katolícku diecézu“ a použitie cielených dokumentov zameraných na aktuálne geopolitické problémy týkajúce sa Čínskej ľudovej republiky (ČĽR), napríklad katolicizmu v Číne.“

Dozrel čas, nechceme britskú kráľovnú!
Je najvyšší čas, aby sme hodili našu koloniálnu minulosť za hlavu. Ostrovný Barbados sa chce zbaviť britskej kráľovnej. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa správy nie je „jasné“, či sa skupine podarilo znovu získať prístup k vatikánskej sieti. „Pokusy opäť zdôrazňujú zameranie Čínskej komunistickej strany na získanie väčšieho dohľadu nad katolíckou komunitou v Číne,“ uvádza sa v nej.

Americká komisia pre medzinárodnú náboženskú slobodu (USCIRF) medzitým vyzvala Vatikán, aby pred obnovením dohody z roku 2018 postavil náboženskú slobodu do popredia svojich rokovaní s Čínou.„Komunistická Čína naďalej prenasleduje čínskych katolíkov. USCIRF dúfa, že akékoľvek budúce dohody medzi Vatikánom a Čínou budú mať základ v ochrane #religiousfreedom, “ napísala komisia na Twitteri.

Vatikán aj Peking naznačili želanie obnoviť svoju tajnú dohodu z roku 2018, ktorá postúpila Čínskej komunistickej strane bližšie nešpecifikovanú mieru autority pri výbere katolíckych biskupov v Číne. Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin v pondelok pre novinárov uviedol , že spoločným zámerom Číny a Svätej stolice je obnovenie dohody, ktorá má vypršať v októbri. Početné správy však naznačujú, že situácia kresťanov v Číne sa od podpísania vatikánsko-čínskej dohody značne zhoršila.

Hubblov vesmírny ďalekohľad odhalil na Jupiteri novú búrku (FOTO)
Keď sa Jupiter o niečo priblížil k Zemi, Hubblov vesmírny ďalekohľad dokázal zachytiť nové fotografie najväčšej planéty slnečnej sústavy vo vysokom rozlíšení, pričom odhalil úplne novú búrku v jej severnej oblasti, informuje portál... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár