Ako zistíte či ste prechladnutý, alebo máte chrípku a nie Covid?
19 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Blíži sa zima a my už tradične vstupuje do obdobia prechladnutí a chrípky. V tomto roku navyše s komplikáciami, že príznaky oboch týchto chorôb môžu byť veľmi podobné príznakom pre Covid-19.


NHS v Anglicku vydala sprievodcu pri rozlišovaní medzi týmito tromi druhmi ochorení. Zdravotní odborníci veria, že bude jasnejšie, či máte nachladnutie, ktoré by ste ešte minulý rok nebrali príliš na vedomie, alebo sa budete musieť izolovať, aby ste zabránili šíreniu nového koronavírusu, konštatuje Guardian.
Koronavírus alebo Covid-19

Najbežnejšími príznakmi koronavírusu alebo Covid-19 sú horúčka - teplota 37,8 ° C a nový pretrvávajúci kašeľ (zvyčajne suchý). Pacienti môžu tiež niekedy trpieť únavou, bolesťami hrdla, bolesťami hlavy a dýchavičnosťou. hnačka a nádcha alebo upchatý nos sú zriedkavé. Podľa NHS sa príznaky môžu pohybovať od miernych až po závažné.
Prechladnutie

Najčastejšími príznakmi nachladnutia sú kýchanie, bolesti, nádcha alebo upchatý nos a bolesť hrdla. Môže sa vyskytnúť mierny kašeľ. Niekedy sa objaví únava a zriedka sa objaví horúčka alebo bolesti hlavy. Prechladnutie nespôsobuje hnačky. NHS uvádza, že pri prechladnutí zvyčajne dochádza k postupnému nástupu príznakov.
Chrípka

Chrípka najčastejšie spočíva v horúčke, únave, suchom kašli, bolestiach a bolestiach hlavy. Pacienti môžu niekedy pocítiť nádchu alebo upchatý nos alebo bolesť hrdla. U detí sa niekedy môže vyskytnúť hnačka. Pri chrípke nedochádza k kýchaniu ani dýchavičnosti a NHS poznamenáva, že príznaky sa zvyčajne prejavia rýchlo.

Protiepidemiologické opatrenia sú protizákonné a protiústavné!, tvrdia koaliční poslanci
Na túto skutočnosť upozorňujú hlavného hygienika Jána Mikasa poslanci nášho parlamentu i niektorí právnici. Poslanci a právnici tiež poukazujú na možnú diskrimináciu opatrení a vyzvali hlavného hygienika SR na ich prehodnotenie. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.