Prezidentka hlási zastávku v Bratislave a chystá sa cestovať ako obyčajný človek
18 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

V bratislavských autobusoch či trolejbusoch sa cestujúcim prechádzajúcim okolo Prezidentského paláca netradične prihovára hlava štátu. Dôvodom je snaha podporiť ekologické cestovanie. A aby nezostalo len pri slovách, postupne plánuje uhlíkovú stopu znižovať napríklad aj lietaním s komerčnými aerolinkami.


Projekt hlásenia v MHD vznikol v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava pri príležitosti Európskeho týždňa mobility. „Teším sa, že som mohla podporiť myšlienku ekologickejšieho cestovania nahraním hlásenia k zastávkam na Hodžovom námestí,“ prezradila na margo milého prekvapenia pre cestujúcich na svojom facebookovom profile Zuzana Čaputová.

Hlásenie prezidentky „Hodžovo námestie, Prezidentský palác“ zaznieva v bratislavskej mestskej hromadnej doprave od utorka 16. septembra:



 

Eurofondy z nového programovacieho obdobia v sume 12,9 mld. eur majú vytvoriť prosperujúce, zelenšie a zdravšie Slovensko, tvrdí Remišová
Eurofondy z nového programovacieho obdobia v sume 12,9 mld. eur navrhuje vicepremiérka Veronika Remišová investovať do strategických cieľov, na inovatívne, ekologické, sociálne súdržné, vzdelané Slovensko, s vysokou kvalitou života v regiónoch.... Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | SITA


Ako ďalej Čaputová vysvetlila v príspevku na sociálnej sieti, doprava sa značným dôvodom podieľa na produkcii oxidu uhličitého a tým na znečisťovaní ovzdušia. Cieľom prezidentskej kancelárie je preto postupne prejsť na elektromobilitu a pri dlhších cestách dokonca vymeniť vládny špeciál za komerčné aerolinky.

Svoj zámer, stať sa uhlíkovo neutrálnym úradom, by chceli naplniť do roku 2030. Slovensko sa pritom zaviazalo, že tento stav dosiahne do roku 2050. Aby sa to podarilo, je potrebné zapojenie všetkých inštitúcií.

„Uhlíková neutralita neznamená, že nebudeme produkovať žiadne emisie CO2, ale že ich vyprodukujeme len toľko, koľko dokážeme kompenzovať a koľko dokáže krajina sama absorbovať,“ uvádza v tlačovej správe prezidentka. „Kalkulačka“ na výpočet uhlíkovej stopy by mala byť čoskoro dostupná aj pre ďalšie inštitúcie i širokú verejnosť. Vďaka nej si mohol prezidentský úrad určiť konkrétne ciele vychádzajúce z reálnych údajov a dát.

Nesmieme zvyšovať ekologický dlh, ktorý zdedí generácia po nás, tvrdí prezidentka
Ekologický dlh je možné znížiť, nemá to byť však v dôsledku globálnej pandémie, ale prostredníctvom transformácie výroby a pozitívnych zmien v spotrebe. Na sociálnej sieti to zdôraznila prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá reagovala na fakt, že od... Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR


„My sme si dali za cieľ stať sa prvou uhlíkovo neutrálnou kanceláriou,“ píše prezidentka v ďalšom príspevku na Facebooku. Čo to znamená? Okrem spomínanej elektromobility počítajú s inštaláciou prvkov zelenej infraštruktúry, čo sú zelené strechy a steny či so zlepšením energetickej efektivity budov prezidentskej kancelárie. Ďalšou úlohou je zabezpečiť, aby sa štátnym návštevám podávalo len jedlo z lokálnych potravín a tiež vysadiť ročne minimálne 1300 stromov.

Úrad hlavy štátu chce byť inšpiráciou aj pre ostatných a v „enviro“ aktivitách sa angažuje už dlhšie. Zabehnutou súčasťou kancelárie je napríklad zelené verejné obstarávanie, nákup energie z obnoviteľných zdrojov, alebo aj kompostovanie a triedenie odpadu. Okrem toho, v Prezidentskej záhrade si našli svoje miesto i včely.

Prezidentská kancelária je na ceste stať sa prvým uhlíkovo neutrálnym úradom na Slovensku:



 

Zaujímavosti o prezidentke, ktoré môžu i prekvapiť
Prezidentka Zuzana Čaputová v polovici júna oslávila rok od svojho nástupu do funkcie a deň letného slnovratu bol zas jej osobným sviatkom, keď dovŕšila 47 rokov. Portál refresher.sk priniesol o prvej dáme Slovenska niektoré zaujímavosti z jej... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Natália Sollárová