Matovič rozčertil Cigánikovú: Slovný útok nechutnou vetou o jej mame!
18 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Toto premiér zrejme skutočne prehnal. Téma interrupcií je napriek prebiehajúcej pandémii koronavírusu na pôde parlamentu stále živá a intenzívne diskutovaná.


Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková z SaS počas tohto týždňa usporiadala diskusiu k medikamentóznej forme interrupcie kde sa okrem iného hovorilo aj o alternatíve potratovej tabletky. Premiér Igor Matovič sa však k tomuto návrhu postavil s ráznym odporom a šéfke výboru a zároveň koaličnej poslankyni adresoval veľmi ostré slová, ktoré neskôr nasmeroval dokonca na jej mamu, informoval o tom webový portál topky.sk

Matovič bol hosťom v diskusii Denníka Postoj, kde bol opäť konfrontovaný s touto témou, na margo ktorej povedal: „Dať do návrhu zákona, ktorý má zabezpečiť väčšiu ochranu života pozmeňovák o potratovej tabletke mi pripadá jemne povedané absurdné,“skonštatoval Matovič v relácii a vzápätí doslova zaperlil. „Som rád, že mama pani Cigánikovej nevyužila tabletku,“ povedal šokujúcu vetu premiér.
Veta, ktorou premiér šokoval

Touto neuveriteľnou vetou sa však jeho reakcia nekončila. Po odsúdení návrhu predniesol nahlas svoje celkové dojmy z tejto témy, ktorej sa Jana Cigániková intenzívne venuje. „Na tomto mieste by som povedal, že som veľmi rád, že matka Janky Cigánikovej nevyužila potratovú tabletku, že Janka Cigániková sa mohla narodiť a môže mať dnes aj takéto absurdné nápady, názory,“ uzavrel túto tému Matovič, pričom aj sám moderátor podľa webového portálu v tej chvíli na istú chvíľu zamrzol a skonštatoval, že to bola „silná odpoveď“.
„Náš premiér je šovinistický sedlák“

Jana Cigániková si rozhovor pozrela pravdepodobne ešte v ten istý deň keď bol zverejnený, jej reakcia však prišla až neskôr. „Zámerne reagujem až dnes a s chladnou hlavou,“ uviedla v statuse na sociálnej sieti predsedníčka zdravotníckeho výboru, kde zdieľala odkaz na svoj blog, na ktorom to Matovičovi spočítala.

Škandál premiéra Matoviča! Trápne mlčanie o miliónoch eur a vyhováranie sa na manželku Pavlínu
Igor Matovič ešte ako opozičný politik rád poukazoval na prešľapy jeho súperov v politike. V auguste 2015 dokonca vyzval vtedajšieho premiéra Róberta Fica aby sa vyjadril k tvrdeniam anonymného zdroja, že spolu s manželkou majú v Belize Bank... Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Cigánikovej sa v komentároch zastala i mimoparlamentná politička Simona Petrík zo strany Spolu. „Toto je vrcholná neúcta k ženám a absolútny prejav ignorancie voči tak pokrokovej veci, ako je chemická forma interrupcie. Som bez slov, náš premiér je šovinistický sedlák. Janka Bittó Cigániková, vďaka, že si túto tému priniesla na pôdu parlamentu,“ adresovala Petrík tieto „povzbudzujúce“ predsedníčke výboru.
Kritika koaličných partnerov

Cigániková zrejme Matoviča kontaktovala aj telefonicky. „Igor Matovič mi napísal aj správu, že si za tým stojí a nevidí na tom nič zlé. A mám ho nechať slobodne vyjadrovať jeho názory,“ napísala v úvode blogu Cigániková. „Toto som si vyslúžila za to, že na pôde parlamentu tlmočím názory popredných kapacít v odbore gynekológia a pôrodníctvo,“ pridala dotknutá šéfka výboru s tým, že práve v stredu organizovala diskusiu na tému interrupcie s dvoma odborníkmi.

Koaličných partnerov z konzervatívneho krídla Cigániková skritizovala aj za to, že nikto z nich na túto diskusiu neprišiel. „Na diskusiu som pozvala samozrejme pána ministra Krajčiho a všetkých členov výboru, medzi inými i pani Záborskú. Táto príležitosť diskutovať ich evidentne nezaujala, nikto z nich neprišiel,“ píše sklamaná Cigániková, ktorá zastáva názor, že interrupcia formou tabletky je pre zdravie ženy podstatne menej riziková z hľadiska budúceho tehotenstva ako chirurgický zákrok.
Miesto tabletky dilatáciu a kyretáž

„Bez potreby anestézie a zbytočných rizík je to jednoznačne šetrnejšia cesta ako chirurgický zákrok. Tzv. interrupčná tabletka sa v Európe používa už vyše 30 rokov a jej zavedenie nemalo za dôsledok zvýšenie interrupcií. Väčšina interrupcií v Európe sa robí práve medikamentóznou formou,“ uvádza v blogu okrem iného poslankyňa, pričom si pomáha viacerými číslami v tabuľkách.

AKTUALIZOVANÉ: SMER-SD podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital
Strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | SITA


Jana Cigániková však prešla aj na osobnú nôtu, do ktorej ale ako prvý vkĺzol premiér Matovič. „Tak dobre, buďme teda osobnejší. Vďaka presahu náboženstva do politiky by dnešné ženy mali rovnako zastarané možnosti ako moja mama pred skoro 40-timi rokmi, keby sa bývala rozhodla pre interrupciu. Napriek tomu, že vo svete sa desaťročia používa modernejší spôsob a robí sa ním väčšina interrupcií, naše ženy musia podstúpiť dilatáciu a kyretáž, inak povedané fyzický výškrab, miesto aby prehltli tabletku bez fyzického zásahu a utrpenia, pod dohľadom lekára,“ konštatuje Cigániková.

„Ak teda legislatíva povoľuje ženám interrupciu ako lekársky zákrok, tak tento má byť vykonávaný čo najbezpečnejšie a najmodernejšími metódami, tak ako káže zákon i lekárska prísaha. Tak ako káže morálka, zdravý rozum, aj etika. Tak ako to zakazuje premiér Matovič, pani Záborská alebo napríklad aj poslanec Kuffa. Ten mi svojho času v parlamente povedal presne to isté, čo včera Igor Matovič,“ uzavrela rázne slovnú prestrelku na tému interrupcie predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR.

Belousovová je presvedčená, že Matovičova manželka Pavlínka je premiérov biely kôň
Je Matovičova manželka Pavlínka jeho biely kôň na zakrývanie finančného pozadia premiéra?, pýta sa Belousovová na svojom Facebooku. Je totiž presvedčená, že Matovič použil svoju manželku ako bieleho koňa a že zrejme zopakoval podvod v štýl BMG... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Petra Demková