Lukašenko nariadil uzatvorenie hraníc s Poľskom a Litvou
18 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil rozhodnutie uzavrieť hranice krajiny s Poľskom a Litvou, ktoré tiež obvinil z podpory bieloruských protestov, pričom Minsk taktiež „posilní“ svoje hranice s Ukrajinou, informuje portál RT.


"Sme nútení stiahnuť jednotky z ulíc, uviesť polovicu armády do stavu pohotovosti a uzavrieť štátnu hranicu zo západu, predovšetkým s Litvou a Poľskom. Bohužiaľ sme tiež nútení posilniť štátnu hranicu s našou bratskou Ukrajinou," prehlásil Lukašenko.

Koncom štvrtka však hranice s Litvou zostali otvorené, uviedlo ministerstvo vnútra pobaltského štátu s tým, že od Minsku nedostalo žiadne oficiálne oznámenia o uzavretí.

Poľsko aj Litva, ako aj ďalšie susedné krajiny boli Minskom opakovane obvinené z podnecovania protestov, ktoré sa v krajine odohrávajú už viac ako mesiac. Nepokoje vyvolali prezidentské voľby 9. augusta, keď dlhodobý bieloruský vodca Lukašenko získal solídne víťazstvo a získal viac ako 80 percent hlasov.

Cichanovská „zaručuje“ Lukašenkovi bezpečnosť, ak „mierovo a ľudsky“ odstúpi
Predstaviteľka bieloruskej opozície Svetlana Cichanovská sľúbila súčasnému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, že jeho bezpečnosť bude zaručená, ak sa „pokojne“ vzdá moci, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Opozícia krajiny podporovaná zahraničnými hráčmi vrátane EÚ a USA oficiálne výsledky odmietla a označila ich ako "hrubo sfalšované".

Litva je v poslednom čase nepriateľská voči Minsku, pretože ukrývala bývalú kandidátku na post prezidenta Svetlanu Cichanovskú, ktorá údajne vyhrala sporné voľby. Minulý týždeň litovský parlament dokonca uznal Cichanovskú za „zvoleného vodcu“ bieloruského ľudu, pričom Lukašenka označil za „nelegitímneho“.

Takýto krok celkom predvídateľne ešte viac pokazil vzťahy medzi oboma krajinami a vyvolal veľmi nahnevanú reakciu v Minsku.

Kremeľ tvrdí, že Lukašenka považuje za legitímneho bieloruského prezidenta
Kremeľ považuje Alexandra Lukašenka za legitímneho bieloruského prezidenta, povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár