India tlačí pred zimou tony dodávok na sporné čínske hranice
18 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Od nasadenia mulíc až po veľké dopravné lietadlá - indická armáda aktivovala celú svoju logistickú sieť na prepravu zásob pre tisíce vojakov na prečkanie treskúcej zimy pozdĺž sporných himalájskych hraníc s Čínou.


V uplynulých mesiacoch prinieslo jedno z najväčších indických vojenských logistických cvičení za posledné roky obrovské množstvo streliva, vybavenia, paliva, zimných zásob a potravín do Ladakhu, regiónu hraničiaceho s Tibetom, ktorý India spravuje ako územie únie, píše channelnewsasia.com.

Tento krok bol vyvolaný napätím na hranici s Čínou v snehom pokrytých púštiach v Ladakhu, ktoré sa začalo v máji a v júni vyeskalovalo do vzájomného konfliktu. Dvadsať indických vojakov bolo zabitých, zatiaľ čo Čína utrpela nezverejnený počet obetí. Obe krajiny rokujú o vyriešení konfrontácie, ale ani jedna strana neustúpila. Indická armáda je teraz nastavená tak, aby cez zimu udržala jednotky rozmiestnené pozdĺž zradnej vysokohorskej hranice.

Vo východnom Ladaku, kde ku konfliktu došlo, je zvyčajne 20 000 - 30 000 vojakov. Množstvo rozmiestnených vojakov sa ale so súčasným napätím viac ako zdvojnásobilo, uviedol vojenský predstaviteľ a presné počty odmietol poskytnúť. „Zrkadlili sme nárast čínskych vojakov,“ uviedol predstaviteľ armády a dodal, že indická armáda bola dobre pripravená, ale nechcela ďalšiu eskaláciu alebo dlhotrvajúci konflikt.

3. svetová vojna: Trumpova mierová dohoda s Izraelom dodá SAE viac streliva - Palestína zúri
Donald Trump ocenil historickú dohodu na Blízkom východe, ktorá by mohla viesť k predaju sofistikovaných amerických zbraní do Spojených arabských emirátov a Bahrajnu Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Teploty v Ladaku môžu klesnúť hlboko pod bod mrazu a jednotky sú často rozmiestnené v nadmorských výškach nad 4 500 metrov, kde je nedostatok kyslíka, informovali úradníci. Keďže sneh zablokuje horské priechody do Ladakhu každú zimu na najmenej štyri mesiace, indickí vojenskí plánovači už presunuli do regiónu viac ako 150 000 ton materiálu. „Všetky zásoby, ktoré potrebujeme, už boli privezené všade, kde sú potrebné,“ uviedol generálmajor Arvind Kapoor, šéf štábu 14. indického pluku.
Príchod na frontovú líniu

V utorok ráno pristálo na základni v Ladakhu množstvo veľkých dopravných lietadiel indického letectva, ktoré niesli mužov a materiál, zatiaľčo nad nimi burácali stíhačky. Vojaci s batohmi vystupovali z lietadiel a boli kontrolovaní na príznaky COVID-19 v tranzitnom zariadení, kde čakali na ďalší transport.

V sklade pohonných hmôt, olejov a mazív neďaleko mesta Leh v hlavnom meste Ladakhu bol svah pokrytý zhlukami zelených bubnov. V skladoch v neďalekom zásobovacom depe stoja na vysokých hromadách boxy a vrecia so zásobami - vrátane pistácií, instantných rezancov a indického karí. Na inej základni blízko Lehu stoja stany, ohrievače, zimné oblečenie a výškové vybavenie.

Z týchto skladov sú materiály presúvané do logistických uzlov nákladnými vozidlami, vrtuľníkmi a v niektorých obzvlášť zložitých častiach mulami, informovali úradníci. „Na mieste ako Ladakh má prevádzková logistika obrovský význam,“ uviedol Kapoor. „Posledných 20 rokov to zvládame.“

Hackeri z Číny, Iránu a Ruska sa pokúšajú špehovať kampane Trumpa a Bidena
Hackeri z Číny, Ruska a Iránu sa podľa Microsoftu pokúšajú špehovať prezidentské kampane Donalda Trumpa a Joea Bidena. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Mário Martinka