Čínsky maloobchodný predaj prvýkrát od vypuknutia koronavírusu rastie
18 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Rast spotrebiteľských výdavkov je najnovším ukazovateľom širšieho oživenia ekonomiky


Čínsky maloobchodný predaj sa vrátil k rastu po prvýkrát od vypuknutia koronavírusu, čo je znamením, že spotrebiteľské výdavky dobiehajú hospodárske oživenie v krajine, píše ft.com. Oficiálne údaje zverejnené v utorok ukázali v auguste nárast o 0,5% v porovnaní s rovnakým mesiacom pred rokom. Ekonómovia predpokladali, že maloobchodný predaj bude rovnaký ako minulý rok.

Spotrebiteľský dopyt je slabinou Číny, ktorá sa snaží oživiť svoju ekonomiku. Oživenie je na vzostupe vďaka štátom podporovaným priemyselným rastom, ktorý už osem mesiacov za sebou zaznamenal plusové hodnoty. Domácnosti však zostávali opatrné, pokiaľ ide o výdavky - boja sa aj rizika vzniku nových ohnísk choroby. Maloobchodné tržby tento rok každý mesiac klesajú a napriek zásahom vlády sú stále nižšie o 8,6 percenta v porovnaní s minulým rokom.

"( Ekonomika ) Ide správnym smerom, ale čaká nás ešte dlhá cesta, na konci ktorej by sme mohli našu ekonomiku charakterizovať ako vyváženú," uviedol Fred Neumann, vedúci ázijského ekonomického výskumu v HSBC. Neumann poukázal na to, že tržby zostali na nízkej úrovni. "Pod povrchom sú stále pretrvávajúce jazvy po pandémii... Zahojenie týchto jaziev bude trvať nejaký čas a bude potrebná aj (ďalšia ) vládna intervencia,“ dodal.

Obnovu Číny pozorne sledujú aj ďalšie krajiny, ktoré stále zápasia s vysokou mierou šírenia vírusu a rozsiahlymi karanténnymi opatreniami.

Priemyselná produkcia v auguste výrazne prekonala maloobchodné tržby. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka vzrástla o 5,6%. Investície do nehnuteľností sa v porovnaní s minulým rokom medziročne zvýšili o 4,6%. Tieto ekonomické údaje pomohli v utorok postrčiť čínske akcie do kladného teritória, zatiaľ čo ich mena dosiahla najvyššiu úroveň za viac ako rok.

Čínska ekonomika sa v druhom štvrťroku vrátila k 3,2 percentnému rastu po tom, čo sa skončil historický pokles v prvých troch mesiacoch tohto roka. Oživenie nabralo na sile hneď ako sa šírenie choroby prakticky zastavilo. Projekty vládnej infraštruktúry následne takisto výrazne prispeli k podpore hospodárskej činnosti. Za rastom takisto stojí aj silný rast exportu, ktorý v auguste vzrástol takmer o 10 percent - čo je najvyšší nárast v tomto roku. Ceny nehnuteľností tiež naďalej rástli.

Oxford Economics, konzultačná spoločnosť, uviedla, že čínske hospodárske oživenie je „v súčasnosti na primerane pevnom základe a malo by pokračovať cez 4. štvrťrok až do roku 2021, s výrazným rastom investícií, s postupným zotavovaním dynamiky spotreby a s odolným vývozom“.

Putinova strana zvíťazila v ruských regionálnych voľbách
Spolupracovníci vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného oslavujú víťazstvo na Sibíri, na mieste, kde bol otrávený. Putin sa teší z celoruského víťazstva. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Mário Martinka