Čím Rusi vystrašili francúzsku rozviedku v Čiernom mori?
18 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič

Armády USA i NATO sa márne snažia odkryť „elektronickú perinu“, ktorá pokrýva „krymskú pevnosť“. Uviedol portál Life.ru.


Zahraničné prieskumné lode často navštevujú oblasť Čierneho mora. Námorníctvo NATO však postupne prechádza na zjavné špionážne misie.



Donald Cook

Všetky vojnové lode, ktoré navštívia Čierne more, musia dodržiavať Doktrínu z Montreux. Podľa nej majú štáty možnosť vyslať do Čierneho mora lode s najviac 30-tisíc tonami na 21 dní. Región ale často navštevujú i vojnové lode, ktorých domovský prístav je ďaleko. Napríklad kanadská fregata Toronto a britský Redgele Ferdinand. Do Čierneho mora vstupujú nielen kvôli demonštrácii sily, ale aj z čisto zištných účelov.


Ako sa môže takáto „ukážka odhodlania“ skončiť, môžu opísať námorníci amerického torpédoborca ​​Donald Cook. Ten sa v roku 2014 rozhodol cielene vstúpiť do vôd Čiernomorskej flotily. Systém pobrežnej obrany Bastion a „ožiarenie“ lode stačilo, aby Američania „opísala osmičku“ a dali sa v plnej rýchlosti na ústup.


Ruská armáda pravidelne posilňuje svoje zoskupenie na Kryme už od roku 2014. Čo americkú stranu veľmi zaujíma.


V predvečer stretnutia Putina s Lukašenkom (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Iveta Machová

Kapitán prvého stupňa vo výslužbe Sergej Moľko uviedol, že zhromažďovanie elektronickej databanky so signálmi ruskej vojenskej techniky je pre americkú armádu rutinné. Je to pre nich ale čoraz ťažšie.


„Všetko sa zmenilo po cvičení Kaukaz 2012. Američania sa o ňom dozvedeli nie od svojej rozviedky, ale z bežných správ. Jednotkám elektronického boja sa totiž podarilo okolo priestoru cvičení vytvoriť ochrannú elektronickú kupolu. Na Kryme použila ruská armáda čosi podobné,“ vysvetlil Moľko.



Z Krymu sa stala pevnosť

V roku 2015, po začatí rozsiahleho vyzbrojovania Čiernomorskej flotily, Vladimír Putin povedal: „Z Krymu sme vytvorili pevnosť". A Krym sa stal skutočne nepreniknuteľným pre všetky zvedavé oči. Zo vzduchu i z mora. Okrem komplexov Bastion s riadenými strelami sa na Kryme objavili ultramoderné lietadlá Su-30. Tiež moderné fregaty s raketovými systémami Kaliber. V blízkej budúcnosti ich doplnia dva Mistrály, postavené podľa projektu 23900 Príboj.


Vzdušný priestor Krymu ochraňujú komplexy S-400. O ich tajomstvo sa zaujíma mnoho krajín sveta. Nad Krymom pravidelne lietajú americké drony RQ-4 Global Hawk a prieskumné lietadlá RC-135. Sú vybavené výkonnou aktívnou i pasívnou anténou. Vďaka nej sa americká armáda už dlhé roky snaží „zachytiť“ charakteristiky a frekvencie celej vojenskej infraštruktúry Krymu. Vrátane komplexov S-400. Činnosť amerických lietadiel však často hrá proti samotnej americkej armáde. Aby USA zabránili obvineniam zo špionáže, vysielajú zároveň krajiny NATO do neutrálnych vôd neďaleko Krymu svoje lode.



Je sa na čo pozerať

„Partneri“ Ruska z USA a NATO venujú značné zdroje odhaleniu hlavných vojenských tajomstiev Krymu. Americká armáda sa o to snaží aj s pomocou kolegov z NATO.


USA formujú vojenskú zložku studenej vojny s Čínou (Viktor Piroženko)
Komentár Viktora Piroženka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová

Napríklad zatiaľ čo prieskumné lietadlá amerického letectva B-52 hliadkovali na samom okraji medzinárodného vzdušného priestoru, francúzska prieskumná loď Dupuy de Lome „skúmala“ vysokofrekvenčnú situáciu nad Krymom. Z hľadiska technického vybavenia na tom nie je nič pozoruhodné. Obyčajná prieskumná loď. Na druhej strane objekty, ktoré sa francúzska loď s výtlakom 3,5 tisíc ton pokúsila „sondovať“, sú pre USA a NATO mimoriadne zaujímavé.


Tajomstvá základne Čiernomorskej flotily a lode umiestnené pri móle nábrežia stráži komplex elektronického boja Murmansk-BN. Medzi vojakmi dostal prezývku „cár podpaľač“ pre svoju schopnosť „upchávať komunikačné kanály“ na tisíce kilometrov. Okrem druhov tu umiestnených ruských zariadení, nevedia o nich „partneri“ prakticky nič. Murmansk-BN sa zúčastňuje cvičení niekoľkokrát ročne. Ciele a zámery tohto zariadenia sú však tajné.


Komplexy Tor-M2 a rovnako celý systém protivzdušnej obrany vrátane S-400 na Kryme, boli tiež predmetom záujmu francúzskej špionážnej lode. Podozrivý pohyb všetkých zahraničných lietadiel a najmä nosiča jadrových zbraní B-52 vždy aktivuje režim vysokej pohotovosti. Úlohu „provokatéra“ hrá B-52 a francúzska fregata je špiónom, ktorý má zaznamenať všetky zmeny.



Elektronická perina

Francúzsky Air & Cosmos uviedol, že Krym a základňa ruskej čiernomorskej flotily sú „ultra chránené“. Krymská skupina síl zahŕňa najmenej 85 lietadiel, lode s raketami a komplexy S-400 so silou zničiť každého nepriateľa.


Vojna proti terorizmu - najväčší podvod v histórii
Komentár Caitlin Johnstone (RT, nezávislá novinárka ) Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Diana Zaťková

Francúzska prieskumná loď sa však nedostala ani do palebnej vzdialenosti. Opustila oblasť prieskumnej operácie ešte rýchlejšie ako americké lietadlo B-52. Rusi si na ich jednoducho „posvietili“ na diaľku z brehu.


Tu je na mieste pripomenúť torpédoborec Donald Cook. Po zapnutí stanice Monolit sa Američania radšej rozhodli nepokúšať osud a opustili oblasť Čierneho mora. Francúzskych „návštevníkov“ privítal nielen Monolit, ale „tešil“ sa na nich už i nový komplex elektronického boja Krásavica. Dokáže vyradiť z prevádzky všetky komunikačné kanály a prakticky ochromí činnosť akéhokoľvek zariadenia.


Podľa kandidáta technických vied a jedného z tvorcov komplexu elektronického boja Mandát Sergeja Vlaškova sa ani Američanom a ani Francúzom nepodarilo získať údaje o ruských vojenských zariadeniach na Kryme.


Hranice Ruska začínajú pri Breste (Gevorg Mirzajan)
Komentár Gevorga Mirzajana (Večerná Moskva) Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič

„Američania sú najnovšie nútení kupovať informácie o ruskej vojenskej technike od iných krajín. Špiónovanie na vlastnú päsť je pre USA čoraz ťažšie. Rusi zachytávajú ich lietadlá a poznajú i letové trasy dronov. Utajenie je takmer nemožné. Systém S-400 je v bezpečí. Elektronická clona pokrýva celú skupinu ako teplá perina v chladnom počasí,“ uviedol Vlaškov.


Poslednú čiernomorskú plavbu si budú zrejme Francúzi dlho pamätať. Nemožno ale očakávať, že USA a NATO vo svojej snahe poľavia. Ďalšie „návštevy“ amerických lodí možno očakávať pár dní pred začiatkom strategických cvičení Kaukaz 2020. Okrem francúzskej armády začnú pre Američanov špehovať zrejme i ďalšie krajiny.


Amerika nedokáže zastaviť narastajúcu nadradenosť Číny (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová