Bývalý predstaviteľ Váhostavu má uzavrieť dohodu o vine a treste
18 | 09 | 2020 I SITA

Špecializovaný trestný súd na pracovisku v Banskej Bystrici vytýčil na prvého októbra verejné zasadnutie s Jánom K., ktorý je stíhaný pre trestný čin zvýhodňovania veriteľa. Ako pre agentúru SITA potvrdila hovorkyňa súdu Kataráina Kudjáková, súd má rozhodovať o schválení dohody o vine a treste s obvineným.


Ján K. pôsobil v minulosti ako generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav-SK. Vo funkcii bol od roku 2006 do svojho dovolania v roku 2014. Prokuratúra ešte v roku 2018 informovala, že dôvodom obvinenia Jána K. je, že pri uhrádzaní platieb jednotlivým veriteľom v období 2012 až 2014 niektorých z nich zvýhodňoval na úkor iných.

Spoločnosť Váhostav, zaoberajúca sa predovšetkým stavebníctvom a spájaná s podnikateľom Jurajom Širokým, sa v minulosti dostala do finančných problémov a nebola schopná vyplácať faktúry subdodávateľom a bankám. V apríli 2015 napríklad podľa medializovaných informácií dlhoval Váhostav nezabezpečeným veriteľom 104 miliónov eur.

V máji 2015 následne súd schválil reštrukturalizačný plán spoločnosti. Štát nakoniec cez spoločnosť Slovenská reštrukturalizačná ponúkol veriteľom odkúpenie ich pohľadávok voči spoločnosti za polovicu ich hodnoty. Na dohodu pristúpilo 467 subjektov s pohľadávkami v hodnote 26,5 milióna eur.

Matovič rozčertil Cigánikovú: Slovný útok nechutnou vetou o jej mame!
Toto premiér zrejme skutočne prehnal. Téma interrupcií je napriek prebiehajúcej pandémii koronavírusu na pôde parlamentu stále živá a intenzívne diskutovaná. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.