3 filmy, ktoré sú inšpirované teroristickými útokmi 11. septembra
18 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Teroristi z organizácie al-Kájda 11. septembera 2001 uniesli celkovo 4 lietadlá. Prvé a druhé lietadlo následne narazilo do veží Svetového obchodného centra v New Yorku, ktoré sa potom zrútili, čím prepísali moderné dejiny ľudstva už navždy! Dnes si pripomenieme 3 filmy, ktoré sú touto udalosťou inšpirované.


Tretie lietadlo narazilo do Pentagonu, sídla Ministerstva obrany USA. Štvrté lietadlo sa zrútilo po súboji medzi teroristami a pasažiermi v Pensylvánii, pripomína portál Osobnosti.cz.

Let číslo 93  (2006)

Let číslo 93 Paula Greengrassa je najhrôzostrašnejší, najúžasnejší a hlavne jedinečný film o 11. septembri, ktorý sa nesnaží vodiť divákov za ručičku a dávať na zložité otázky jednoduché odpovede. Skôr sa pokúša byť nestranným svedkom dňa, v ktorom sa v priebehu pár hodín zmenili milióny osudov.

Film Let číslo 93 je strhujúcou a provokatívnou drámou, podávajúcou príbeh ľudí, ktorí sa stali priamymi svedkami únosu štvrtého lietadla v deň najhoršieho teroristického útoku v dejinách Ameriky. Greengrassovym zámerom bolo pohybovať sa počas celého filmu iba medzi letovými dispečermi, pasažiermi a posádkou.



World Trade Center (2006)

11. septembra 2001 zareagovali ako prví na volanie o pomoc z veží Svetového obchodného centra a keď sa následne obe zrútili, zostali uväznení v ich troskách. Policajti Will Jimeno (Michael Pena) a John McLoughlin (Nicolas Cage) na rozdiel od svojich kolegov akoby zázrakom prežili, avšak zaživa pochovaní pod šiestimi metrami sute.

Hoci sa navzájom nemohli vidieť, počuli sa a navzájom si dodávali odvahu. To im zachránilo život. Od slobody ich totiž delilo nekonečných dvanásť hodín, po ktorých sa k nim dostávali záchranári. Skutočný príbeh dvoch mužov, ktorí ako poslední vyviazli živí z inferna Svetového obchodného centra, rozpráva dráma Olivera Stonea World Trade Center.

https://www.youtube.com/watch?v=pZUiIGeysyY&ab_channel=ZahranicniTrailery

 Fahrenheit 9/11 (2004)

V prvej časti filmu predkladá ironický portrét Bushovej osobnosti a zaoberá sa okolnosťami a následkami teroristického útoku na WTC vrátane vojny v Afganistane. Upozorňuje na Bushovo prehliadanie signálov o chystanom útoku, ale vracia sa aj k jeho kontaktom so saudskoarabskou oligarchiou.

Druhá časť je zameraná predovšetkým na vojnu v Iraku. „Koho by zaujímal Irak, keby tam neboli druhé najväčšie náleziská ropy na svete? Bush bombarduje celý svet kvôli nafte,“ zaznie vo filme.

Posledná časť snímky Fahrenheit 9/11 je najemotívnejšia, Moore sa v nej sústreďuje na výpovede ľudí, ktorých vojna postihla nielen v Iraku, ale aj doma v Spojených štátoch.

https://www.youtube.com/watch?v=1XJnioMoJ60&ab_channel=YouTubeMovies

Koronavírus prirovnávajú k 11. septembru. Newyorčania zažívajú peklo
New York, ktorý je v Spojených štátoch epicentrom nákazy koronavírusu, zaznamenal už viac ako tisíc obetí. Situácia v oblasti je však čoraz horšia a zdravotníci či záchranári už nezvládajú nové návaly chorých. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok