Všetci sme bratia – aj sestry! Tvrdí sa v pápežskej encyklike, ktorú Vatikán vydá v októbri
17 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Encyklika „Všetci sme bratia“ vyjde 4. októbra. Nadpis je inšpirovaný pápežom Františkom a nemýľte sa, nevylučuje ženy.


Svätá stolica tak odpovedá tým, ktorí spochybnili prvé slová listu, vidiac nedostatok rodovej rovnosti - pápež hovorí ku každému: „Nie sú možné nedorozumenia“. Svätá stolica to vo vatikánskych médiách konkretizovala poznámkou , že názov „vychádza z učenia svätého Františka z Assisi“, je určený na vyčistenie „absurdných“ debát. Dokument bude vydaný 4. októbra o 12.00 h, informuje tlačová kancelária Vatikánu, pripomína portál lastampa.it.

Tlačová kancelária vysvetľuje, že „pôvodný názov v taliančine zostane taký (Všetci sme bratia) - a teda bez preloženia - vo všetkých jazykoch, v ktorých bude dokument distribuovaný. Ako je dobre známe, prvé slová encykliky sú inšpirované veľkým svätcom z Assisi, ktorého meno si vybral pápež František. V posledných dňoch sa viedli diskusie o jediných dostupných údajoch, konkrétne o názve a jeho význame. Keďže ide o citát svätého Františka (nájdený v Admonitions, 6, 1: FF 155), pápež ho zjavne neupravil.

Pápež bije na poplach - príčiny chudoby a hladu sú v zmene klímy
Pápež František v sobotu uviedol, že je „evidentné“, že za zmenu klímy môže množstvo sociálnych neduhov ľudstva, ako aj narušenie prírodnej rovnováhy. Ako to už urobil pri iných príležitostiach, František trval na vzťahu medzi zodpovednosťou za... Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Bolo by absurdné si myslieť, že názov vo svojej formulácii obsahuje akýkoľvek zámer vylúčiť z príjemcov viac ako polovicu ľudských bytostí, teda žien, “ zdôrazňuje tlačová kancelária. Naopak, nástupca svätého Petra „zvolil slová svätca z Assisi, aby uviedol do života úvahu, v ktorej mu záleží na bratstve a sociálnom priateľstve, a preto chce osloviť všetky sestry a bratov, všetkých mužov a ženy dobrej vôle, ktorí osídľujú Zem.

„Tento čas je poznačený vojnami, chudobou, migráciou, zmenou podnebia, ekonomickými krízami, pandémiami. Uznanie seba samých ako bratov a sestier, poznanie, v kom sa stretneme s bratom a sestrou je pre kresťanov spoznaním Ježišovej tváre u druhého trpiaceho a spôsobom, ako znovu potvrdiť neredukovateľnú dôstojnosť každého človeka stvoreného na Boží obraz,“ hovorí Andrea Tornielli.

A je to tiež spôsob, ako „pripomenúť, že nikdy sa nezbavíme našich súčasných ťažkostí sami, jeden proti druhému, sever proti juhu sveta, bohatý proti chudobným.

Ústrednou témou pápežského listu je táto „požehnaná spoločná spolupatričnosť “, ktorá z nás robí bratov a sestry“. „Bratstvo a sociálne priateľstvo“, naznačuje to, čo spája mužov a ženy, náklonnosť, ktorá sa vytvára medzi ľuďmi, ktorí nie sú v príbuzenskom vzťahu a je vyjadrená dobrotivými činmi, rozmanitými formami pomoci a veľkorysými činmi v danom okamihu. „Z tohto dôvodu „nie sú možné žiadne nedorozumenia“ - hovorí sa v správe tlačovej kancelárie Vatikánu – iba tak je možné čítať univerzálny a inkluzívny odkaz slov „ Všetci sme bratia “.

Pápež František vyhlásil, že klebety sú „horší mor ako Covid“
Pápež odbočil od pripraveného týždenného požehnania a vyzval veriacich, aby nezverejňovali svoje sťažnosti na verejnosti Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Mário Martinka