Náhodné kontroly na hraniciach s ČR začnú policajti vykonávať v piatok od 9:00
17 | 09 | 2020 I SITA

V piatok 18. septembra od 9:00 začne Polícia SR vykonávať náhodné kontroly osobných motorových vozidiel, autobusovej a aj vlakovej dopravy na hraniciach alebo v blízkosti hraníc s Českou republikou.


Ako ďalej informovala hovorkyňa rezortu vnútra Barabara Túrosová, cieľom kontrol bude splnenie registračnej povinnosti, ktorá vychádza z nariadení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Policajný zbor bude na hraniciach alebo v blízkosti hraníc s ČR zároveň dohliadať na bezpečnosť a plynulosť prejazdu vozidiel hranicami.

Rezort pripomína, že nerešpektovanie povinností vyplývajúcich z nariadení ÚVZ je priestupkom na úseku verejného zdravotníctva, za ktorý príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uloží pokutu vo výške do 1 659 eur. „V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru a obecnej polície uložiť páchateľovi priestupku pokutu vo výške do tisíc eur,“ zdôraznila Túrosová.

V prevádzkach hromadného stravovania sa nesmú organizovať veľké podujatia
V prevádzkach verejného stravovania, medzi ktoré patria reštaurácie, bary, nočné kluby alebo pohostinstvá, sa od piatku 18. septembra nesmú organizovať hromadné podujatia ako diskotéky alebo tanečné zábavy. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | SITA


Osoby, ktoré vstúpia na územie Slovenskej republiky z ČR, sú povinné ísť do izolácie v domácom prostredí do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. V prípade, že negatívny výsledok RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 neobdržia a priebeh izolácie v domácom prostredí je bezpríznakový, izolácia sa končí dňom dovŕšenia jej 10. dňa. Týmto osobám sa súčasne nariaďuje, aby sa najneskôr bezprostredne pri vstupe do Slovenskej republiky registrovali na webe http://korona.gov.sk/ehranica.

Alternatívne k uvedeným povinnostiam registrácie a izolácie v domácom prostredí musia byť tieto osoby schopné po vstupe na územie Slovenskej republiky preukázať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 vykonaným v laboratóriách mimo územia SR, nie starším ako 72 hodín.

Z povinností určených ÚVZ existujú aj viaceré výnimky. Týkajú sa napríklad študentov, zdravotníckeho personálu alebo osôb s trvalým pobytom v príhraničných oblastiach.