COVID zväčšil každú existujúcu nerovnosť
17 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Najchudobnejšie krajiny sveta riskujú stratené desaťročie rozvoja, pokiaľ sa vodcovia rýchlo nepresmerujú, aby im pomohli spamätať sa z dopadu Covid-19, uviedla pre Guardian Melinda Gatesová.


Spolupredsedkyňa Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov, ktorá sa zaviazala poskytnúť 350 miliónov dolárov na podporu globálnej reakcie na pandémiu, uviedla, že dlhodobý dopad je v rukách globálnej komunity. "Nakoniec, je to naša voľba ako globálnej komunity, či už budeme čeliť ďalšiemu stratenému desaťročiu alebo nie. Vieme, čo je možné urobiť pre obnovenie očkovacích kampaní. Vieme, čo je potrebné na udržanie základných zdravotníckych služieb počas krízy. Vieme veľa o druhoch inkluzívnych politík potrebných na to, aby pomohli ľuďom odolávať ekonomickým šokom. Naráža to na otázku politickej vôle a spolupráce za našimi hranicami. Covid-19 to neurčuje. To my," povedala Gatesová.


Jej komentáre prichádzajú, keď nadácia uviedla svoju výročnú správu, ktorá sleduje pokrok oproti 18 ukazovateľom zahrnutým do cieľov OSN v oblasti udržateľného rozvoja.Tohtoročná správa zverejnená v utorok je zvyčajne pozitívnym pohľadom na snahy o odstránenie chudoby a nerovnosti. "V minulých vydaniach správy sme oslávili desaťročie historického pokroku v boji proti chudobe a chorobám," uvádza sa v úvode. "Musíme však súčasnú realitu konfrontovať s úprimnosťou - tento pokrok sa teraz zastavil."


Pri podujatiach sa maximálne kapacity nebudú meniť
Pri kultúrnych a športových podujatiach bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

V správe sa zdôrazňuje 7% nárast extrémnej chudoby v dôsledku programu Covid-19 a konštatuje sa, že prerušenie poskytovania zdravotníckych služieb ovplyvňuje prevenciu a liečbu HIV, malárie a tuberkulózy a môže mať za následok viac žien, ktoré zomrú pri pôrode. Miera imunizácie utrpela 25-ročný neúspech iba za  25 týždňov.


V správe o spravodlivom rozdelení akejkoľvek vakcíny proti koronavírusu sa poukázalo na upozornenia akademikov z Northeastern University, ktoré naznačujú, že ak 50 bohatých krajín nakúpi prvé 2 miliardy dávok vakcíny, namiesto toho, aby zabezpečili ich pomernú distribúciu k populácii, takmer dvakrát toľko ľudí by mohlo zomrieť.


Matovič má pocit, že so sprísňovaním sa príliš "tlačí na pílu"
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nie je stotožnený s mierou sprísnenia opatrení, ktoré sa majú dotknúť organizácie hromadných podujatí a prakticky znamenajú elimináciu kultúrnych a športových akcií. Premiér sa k téme vyjadril na sociálnej... Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

„Táto pandémia zväčšila každú existujúcu nerovnosť v našej spoločnosti - napríklad systémový rasizmus, rodovú nerovnosť a chudobu. A je nemožné zvoliť jeden problém ako vážnejší, pretože množstvo ľudí žije na križovatke všetkých týchto výziev, “uviedla Gatesová. Vyjadrila tiež nevyhnutnosť potreby lepšie zhromažďovať údaje.


Sex -disaggregated data tracker zverejnila minulý týždeň údaje, ktoré ukázali, že 75 zo 173 krajín  nezhromažďovali samostatné údaje o Covid-19 pre ženy a mužov. Pandémia mala neprimeraný dopad na komunity rasových a etnických menšín a ľudí žijúcich v extrémnej chudobe. Ženy čelia zvýšenému bremenu z dôvodu rastúcich požiadaviek na celkovú neplatenú opatrovateľskú prácu a z dôvodu straty pracovných miest. Len v USA je percento černochov a osôb žijúcich v Latinskej Amerike, ktoré tvrdia, že nemôžu platiť nájom dvojnásobné ako percento belochov.


"Zdá sa, že nerobíme dosť, aby sa údaje rozdelili podľa rasy, príjmu a toľkých ďalších kritických ukazovateľov, ktoré nám pomôžu vytvoriť druh politík a programov, aby sme oslovili ľudí s potrebnou podporou," uviedla Gatesová. Bola však optimistická, že krajiny sa môžu rýchlo pozbierať "ak to máme v úmysle a ak do centra našej reakcie postavíme ženy," a dodala: "A pamätajme, že nie sme úplne nepripravení. Máme zavedené platformy, ktoré v 80. rokoch neexistovali a ktoré nás môžu pripraviť na rýchlejšie zotavenie."


Izrael sa vracia k opatreniam z mája, uzatvára celú krajinu
Izrael od 18. septembra vstupuje do úplného uzamknutia, zatvorí školy a zatvorí väčšinu nepodstatných firiem. Tel Aviv je pripravený vyhlásiť celú krajinu za „červenú zónu“, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Diana Zaťková