Cichanovská „zaručuje“ Lukašenkovi bezpečnosť, ak „mierovo a ľudsky“ odstúpi
17 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Predstaviteľka bieloruskej opozície Svetlana Cichanovská sľúbila súčasnému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, že jeho bezpečnosť bude zaručená, ak sa „pokojne“ vzdá moci, informuje portál RT.


V rozhovore Cichanovská vysvetlila, že budúca vláda, ktorá nebude mať Lukašenka, bude brať do úvahy názory bieloruských občanov, čo znamená, že dostane „ešte viac“ ako len základné bezpečnostné záruky.

"To všetko sa dá dohodnúť. Samozrejme, ak odíde pokojne a ľudsky,“ odpovedala na otázku, či by prisľúbila súčasnému prezidentovi bezpečnosť.

Cichanovská hovorila aj o svojich plánoch na zloženie jej kabinetu pre prípad, že sa k moci dostane ako vodkyňa Bieloruska. Litovský politik uviedol, že zo súčasných ministrov bude zostavená dočasná vláda a o budúcich rozhodnutiach potom bude rozhodovať ten, kto voľby vyhrá.

Litva uznala Cichanovskú za prezidentku Bieloruska. Minsk tvrdí, že sa porušuje medzinárodné právo
Podľa vyhlásenia Rady republiky, hornej komory parlamentu v Minsku, rozhodnutie Litvy uznať Svetlanu Cichanovskú za vodkyňu Bieloruska „porušuje normy medzinárodného práva“, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poznamenal, že Lukašenko je „legitímny bieloruský prezident“, a preto nepotrebuje na zaistenie svojej bezpečnosti Cichanovskú. Moskva tiež opakovane vyjadrila podporu dlhoročnému bieloruskému vodcovi.

"Myslím si, že vo svojej krajine nepotrebuje žiadne bezpečnostné záruky," uviedol Peskov. "Pokiaľ ide o zvyšok, sú to všetko vnútorné záležitosti Bieloruska."

Cichanovská v pondelok kritizovala ruského prezidenta Vladimira Putina za stretnutie s Lukašenkom, ktorého nazvala „uchvatiteľom“, a tvrdila, že akékoľvek dohody medzi Moskvou a Minskom nebudú mať „nijakú právnu silu“ a bude „preskúmaná novou vládou“.

Očkovanie proti koronavírusu podstúpili v Číne domácou vakcínou už tisícky ľudí
Desiatky tisíce čínskych občanov už podstúpilo očkovanie experimentálnymi vakcínami proti koronavírusu. Napriek všeobecnému varovaniu expertov pred látkami, ktoré neprešli štandardným testovaním na zhodnotenie svojej bezpečnosti, vyvoláva... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | TASR