Bill Gates pochybuje, že sa dá dôverovať agentúre FDA, čo sa týka bezpečnej vakcíny proti Covid-19
17 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft a miliardár Bill Gates sa pýtal, či je možné dôverovať americkému úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), pokiaľ ide o vakcínu proti Covid-19, pričom uviedol, že bola spolitizovaná za vlády prezidenta Donalda Trumpa, informuje portál RT.


Gatesova spoločnosť, ktorá investovala milióny do vytvorenia vakcíny proti Covid-19, sa stala autoritou pre médiá hlavného prúdu, pokiaľ ide o súčasnú pandémiu a potenciálne riešenia. Túto pozíciu teraz využíva na kritiku FDA aj Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

FDA bola podľa Gatesa spolitizovaná a prinútená byť príliš optimistická kvôli prezidentovi, ktorý ju núti vydávať odporúčania, ktoré sa potom preukážu nepravdivé, ako napríklad vyhlásenie, že krvná plazma môže vyliečiť vírus.

"S úplne spletitými výrokmi o plazme sme videli, že keď začnete tlačiť na ľudí, aby hovorili optimistické veci, idú úplne z cesty. FDA stratila veľa dôveryhodnosti,” povedal Gates pre Bloomberg TV.

Ruská centrálna banka nevylučuje ďalšiu vlnu pandémie a ani nízke ceny ropy
Pri hodnotení rizík pre ruskú ekonomiku finančný regulátor krajiny varoval, že nová vlna Covid-19 môže mať za následok nižšie ceny ropy a hlbší ekonomický pokles, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Historicky, rovnako ako CDC bola považovaná za najlepšiu agentúru na svete, FDA mala rovnakú reputáciu ako špičkový regulátor. Ale s niektorými vecami, ktoré oznámili, sa vyskytli aj nejaké nezrovnalosti," pokračoval Bill Gates.

Gates je presvedčený, že sú to farmaceutické spoločnosti „zo súkromného sektoru“, ktoré poskytnú bezpečnú vakcínu a nebudú nič náhliť.

„Vďakabohu, že máme túto odbornosť v súkromnom sektore, ktorú chceme premeniť na globálne verejné blaho, ktoré sa dostane ku všetkým na našej planéte,“ ďalej poznamenal milardár.

Litva uznala Cichanovskú za prezidentku Bieloruska. Minsk tvrdí, že sa porušuje medzinárodné právo
Podľa vyhlásenia Rady republiky, hornej komory parlamentu v Minsku, rozhodnutie Litvy uznať Svetlanu Cichanovskú za vodkyňu Bieloruska „porušuje normy medzinárodného práva“, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Gates však v pondelok v samostatnom rozhovore pre CNBC uviedol, že jedna spoločnosť, Pfizer, by mohla poskytnúť vakcínu v priebehu niekoľkých týždňov, čo bude v súlade s vyjadrenou nádejou prezidenta Donalda Trumpa, že vakcína bude k dispozícii pred dňom volieb.

Generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer, Albert Bourla, pre CNBC uviedol, že spoločnosť môže do konca roka distribuovať státisíce dávok vakcíny.

Gatesov záujem o vakcínu Covid-19 tiež viedol k početným konšpiračným teóriám o jeho motivácii. Gates tieto konšpiračné teórie odmietol ako „čudné“ a „veľké problémy“, pričom uviedol, že iba „dáva peniaze na záchranu životov“. Počas rozhovoru s agentúrou Bloomberg teórie opäť označil za „bláznivé“ a dodal, že spoločnosti pôsobiace v sociálnych sieťach by mali robiť viac pre zastavenie šírenia týchto „klamov“.

Pápež František je „neustále monitorovaný“, keďže sa stretol s kardinálom, ktorý mal neskôr pozitívny test na Covid-19
Podľa najvyššieho vatikánskeho predstaviteľa je pápež „neustále monitorovaný“ na príznaky koronavírusu po tom, čo sa stretol s filipínskym kardinálom Luisom Antoniom Tagleom, ktorý bol odvtedy pozitívny na Covid-19, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár