Agrorezort plánuje znížiť minimálnu pokutu pri opakovanom porušení povinností pri potravinách
17 | 09 | 2020 I SITA

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR plánuje v zákone o potravinách znížiť minimálnu hranicu pokuty pre fyzické a právnické osoby pri opakovanom porušení povinností, za ktoré bola uložená pokuta.


Môže ísť napríklad o výrobu alebo umiestňovanie potravín na trh, ktoré nie sú bezpečné, sú zdraviu škodlivé a nevhodné na ľudskú spotrebu alebo sú skazené, či sú na výrobu potravín použité zložky po uplynutí dátumu spotreby alebo dátumu minimálnej trvanlivosti.

Aktuálne ak nastane do jedného roka odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o uložení pokuty opakované porušenie povinností, za ktoré bola uložená pokuta, orgán úradnej kontroly potravín uloží pokutu od 1 milióna do 5 miliónov eur. Vyplýva to z predbežnej informácie k príprave novely zákona o potravinách, ktorú dal agrorezort do pripomienkového konania.

Zároveň sa má prostredníctvom novely zákona o potravinách umožniť predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti za stanovených podmienok. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je stanovený na október.

V prevádzkach hromadného stravovania sa nesmú organizovať veľké podujatia
V prevádzkach verejného stravovania, medzi ktoré patria reštaurácie, bary, nočné kluby alebo pohostinstvá, sa od piatku 18. septembra nesmú organizovať hromadné podujatia ako diskotéky alebo tanečné zábavy. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | SITA