Smrtiaci vírus. Kampaň so strachom
16 | 09 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Prezident Donald Trump v rozhovore s americkým novinárom Bobom Woodwardom pripúšťa, že bagatelizoval nebezpečenstvo nového koronavírusu. Trumpov vyzývateľ Joe Biden to označil za takmer kriminálne správanie, píše Frankfurter Allgemeine Zeigung.


Už prezidenti s menším egom, než má Donald Trump, podľahli pokušeniu rozprávať sa s Bobom Woodwardom. Všetci vkladali nádej do knihy „Taký je v skutočnosti“ z pera legendárneho novinára spájaného o odhalením Watergate. Všetci prezidenti chceli, aby im ľudia rozumeli a mali ich radi. Ani jeden z nich však nezašiel v tejto snahe tak ďaleko ako Trump.

Woodward vo svojej knihe „Rage“ („Hnev“), vychádzajúcej z osemnástich rozhovorov, ktoré reportér urobil so súhlasom Trumpa, opisuje, ako sa ho prezident snažil ohúriť. Ukázal mu slávnu Oválnu pracovňu a tiež priestory, kam sa prezident utiahne, keď „nechce byť na očiach“ a chce mať pokoj, alebo sa v súkromí dôverne s niekým porozprávať, alebo robiť niečo iné. Trump to nazval „Monikinou miestnosťou“, pričom sa nechal inšpirovať najznámejšou praktikantkou v Bielom dome.

Woodward mal exkluzívny prístup k Trumpovi od decembra do júla. Prvý jeho rozhovor s prezidentom teda vznikol ešte pred tým, ako sa svet dozvedel o novom koronavíruse. V Bielom dome sa vedelo o pôsobení novinára, nie však o nahrávkach. Bezpečnostní poradcovia 28. januára Trumpa varovali, že nový vírus bude najväčšou hrozbou pre národnú bezpečnosť počas jeho prezidentovania. O desať dní sa Trump rozprával s Woodwardom. Vírus vtedy označil za smrtiaci, človek ho vdýchne a prenáša ďalej. Je smrteľnejší ako úporná chrípka.

Prednosta kliniky infekčných ochorení Jiří Beneš: Koronavírus je menej nebezpečný ako chrípka.
Proti koronavírusovej propagande korporátnych médií sa postavil aj odborník na infekčné choroby Prof. MUDr. Jiří Beneš, CSc., ktorý považuje koronavírus za menej nebezpečný ako chrípku. Beneš je taktiež skeptikom ohľadom nosenia rúšok všade za... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Svojho času sa však Trump vyjadroval v tejto súvislosti aj úplne inak: Tento vírus je ako chrípka, jedného dňa zázračne zmizne, všetko je pod kontrolou. V marci sa ale jeho rétorika výrazne zmenila. Ak sa ho niekto pred tým, než začali ľudia v Amerike na tento vírus vo veľkom umierať, pýtal na jeho počiatočné vyjadrenia, snažil sa ich vysvetliť optimisticky. V rozhovore s Woodwardom však hovoril niečo iné. Keď novinár 19. marca pripomenul Trumpovi jeho obrat vo vyjadreniach, prezident povedal, že chcel byť úprimný a vždy sa to snažil bagatelizovať. Ani dnes nechce vyvolávať paniku.

Treba ale tiež dodať, že aj iné západné vlády sa museli rozhodovať medzi naliehavým varovaním a upokojovaním ľudí. Žiaden premiér sa ale neuchýlil k takému tvrdeniu ako Trump, že ak bolo 15 prípadov ochorenia, tak do pár dní to klesne takmer na nulu, a vláda odviedla dobrú prácu. Medzičasom majú USA už vyše 6 miliónov chorých na nový koronavírus a vyše 190-tisíc úmrtí. Woodward vo svojej knihe odhaľuje aj skutočný motív Trumpa, prečo znižoval nebezpečenstvo vírusu.

Autor knihy spomína aj krízový manažment Bieleho domu. Cituje Anthonyho Fauciho, hlavného imunológa v krajine, ktorý sa po stretnutí krízového štábu s prezidentom svojim kolegom posťažoval, že Trump je úplne niekde inde, je nesústredený a jeho jediným cieľom je znovu vyhrať prezidentské voľby.

Ako píše ďalej Frankfurter Allgemeine Zeitung, Američanom sú dobre známe zmätočné vyjadrenia prezidenta o korone na brífingu ešte na jar. To, že hovorí občas trochu netradične, však neotriasa vierou jeho sympatizantov, že krajinu opäť povedie prozreteľne ďalej. Samotnému Trumpovi však odporučili, aby v predvolebnej kampani hovoril podľa možnosti čo najmenej o koronakríze. Presedlal tak na kampaň strachu. Tvrdí,  že demokrati prenechajú krajinu ľavicovým radikálom a anarchistom. On (Trump) je obhajcom práva a poriadku. Toto však zafungovalo minimálne mediálne: Pandémia vytlačila z palcových titulkov nepokoje v mestách. Tie podľa Trumpa Biden len umelo nafukoval. Je to práve Biden, ktorý šíri strach, aby ochromil hospodárstvo. Je to Biden, ktorý chce takto vyhrať prezidentské voľby, tvrdí Trump.

Kvôli Covidu sa z Britov majú stať špióni a udavači (Chris Sweeney)
Komentár Chrisa Sweeneya (RT) Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Diana Zaťková

Nechce, aby sa ľudia báli

Trump v stredu zopakoval, že nechce, aby sa ľudia báli. Sila vedenia spočíva v dôvere. Jeho vyzývateľ hneď na to reagoval slovami: „Áno, preto nemáme dôveru v jeho vedenie.“ Keby Trump konal skôr, povedal Biden, majúc na mysli shutdown, desaťtisíce Američanov by boli ešte nažive. Prezidentovi ale išlo len o to, aby nepadli kurzy akcií. Vírus nemá s ním nič spoločné? Stačí sa pozrieť na jeho zlyhania. „Hraničí to s trestným činom,“ – vyhlásil Biden.

Kniha, s ktorou sa mali možnosť oboznámiť médiá ešte pred jej vydaním, obsahuje oveľa viac než len tému koronakrízy. Existujú napríklad listy, ktoré Trumpovi napísal Kim Čong-un. V nich sa mu mal severokórejský diktátor zaliečať. Kim dúfa, že bude mať ešte raz tú česť podať si ruku s takým mocným štátnikom. Trump ale v rozhovore s Woodwardom poprel kritiku zo strany svojich poradcov, že by bol nejak ústretový voči Kimovi bez nejakej protislužby. Išlo len o stretnutie.

Kniha Woodwarda zatienila všetky ostatné správy, vrátane tých, ktoré by Trumpa tiež vôbec nepotešili. Jeden whistleblower z ministerstva pre vnútornú bezpečnosť povedal, že dostal pokyn, aby v dôverných správach neuviedol isté informácie, ktoré by sa Trumpovi nemuseli páčiť. Tie sa týkali potenciálneho nebezpečenstva pravicových extrémistov, uzatvára Frankfurter Allgemeine Zeitung.

COVID-19 bol vyrobený v laboratóriu, tvrdí čínska odborníčka (Frances Martelová)
Komentár Frances Martelovej (Breitbart) Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Diana Zaťková