Nemecko ustupuje tlaku USA a ponúka dohodu s LNG za zrušnie sankcieí na ruský plyn
16 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Berlín ponúkol investovanie 1 miliardy eur do amerického skvapalneného zemného plynu (LNG), ak Washington zruší sankcie proti ruskému projektu plynovodu Nord Stream 2, uviedli v stredu noviny Die Zeit, informuje portál RT.


Podľa nemeckých zdrojov je Berlín pripravený investovať do výstavby dvoch terminálov v Nemecku na príjem amerického LNG. „Spojené štáty by v reakcii na to umožnili nerušené dokončenie a prevádzku Nord Stream 2,“ uviedol Die Zeit s odvolaním sa na list nemeckého vicekancelára a ministra financií Olafa Scholza ministrovi financií USA Stevenovi Mnuchinovi, ktorý bol zaslaný 7. augusta.

USA a Nemecko sú čoraz viac v rozpore kvôli pokusom Washingtonu prinútiť Berlín, aby upustil od iniciatívy plynovodu Nord Stream 2. Výstavba energetickej trasy bola vlani zastavená po tom, čo USA pohrozili prísnymi sankciami plavidlám zapojeným do projektu. USA nedávno zintenzívnili svoju nátlakovú kampaň s tým, že uvalia sankcie na kohokoľvek, kto v budúcnosti investuje alebo pracuje na výstavbe alebo údržbe plynovodu.

Prezident Trump opakovane vyhlásil, že európske krajiny, najmä Nemecko, by sa pri zaistení svojej energetickej bezpečnosti mali spoliehať na dovoz plynu z USA. Mnoho európskych národov už medzitým zdôraznilo, že chcú diverzifikovať svoje zdroje energie, a plynovod Nord Stream 2 z Ruska by mohol byť jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/16/ruske-namornictvo-sleduje-pohyb-americkeho-torpedoborca-%e2%80%8b%e2%80%8bs-riadenymi-strelami-v-baltskom-mori/

Nemecká kancelárka Angela Merkelová tiež varovala pred spolitizovaním ruského projektu plynovodu a uviedla, že jeho výstavba by mala byť dokončená napriek pokusom USA o vykoľajenie energetického projektu.

Potrubie Nord Stream 2 je určené na zvýšenie dodávok plynu do Nemecka a ďalších európskych štátov o 55 miliárd kubických metrov (bcm) ročne. Rusko muselo tiež vypraviť svoje vlastné plavidlá, aby položili posledné kilometre trasy, po tom, čo švajčiarsko-holandská spoločnosť Allseas stiahla svoje lode pre hrozbu amerických sankcií. V utorok smerovalo ruské pobrežné zásobovacie plavidlo Ivan Sidorenko do nemeckého prístavu Mukran, aby sa zúčastnilo na dokončení plynovodu.

Očkovanie proti koronavírusu podstúpili v Číne domácou vakcínou už tisícky ľudí
Desiatky tisíce čínskych občanov už podstúpilo očkovanie experimentálnymi vakcínami proti koronavírusu. Napriek všeobecnému varovaniu expertov pred látkami, ktoré neprešli štandardným testovaním na zhodnotenie svojej bezpečnosti, vyvoláva... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | TASR